Når alkoholen tager magten

31.03.22
Kender du også en, der drikker for meget?

Sundhedsstyrelsen estimerer, at cirka 585.000 danskere har et skadeligt alkoholforbrug, mens cirka 140.000 danskere er afhængige af alkohol. 

Se Sundhedsstyrelsens nøgletal om alkohol

Den unge hjerne

Det har ført til nye anbefalinger i forhold til bl.a. unges adgang til alkohol, hvor man fremover anbefaler, at unge under 18 slet ikke bør drikke alkohol. Nye undersøgelser har givet større viden om de helbredsmæssige konsekvenser på både kort og langt sigt. Et jævnligt forbrug af alkohol kan påvirke den unge hjerne ind i voksenlivet og medføre dårligere hukommelse, dårligere indlæring og dårligere impulskontrol. Ydermere er der alkohol involveret i mange af de ulykker, som unge under 18 år er involveret i.

Læs DR's artikel "Unge under 18 bør ikke drikke"

Hele familien rammes

Dansk Misbrugsbehandling skriver på deres hjemmeside om konsekvenserne af et for stort alkoholforbrug. Alkoholikere har 3-5 gange større chance for at dø tideligt og derudover øger alkoholisme risikoen for at udvikle mere end 200 forskellige fysiske og psykiske lidelser. Alkoholisme rammer hele familien. Børn, der vokser op i familier med alkoholmisbrug, har 8 gange større risiko for at opleve vold i hjemmet ligesom risikoen for selv at få et alkoholproblem som voksen er op til 10 gange større .

Læs mere på Dansk Misbrugsbehandlings hjemmeside

At være barn af en alkoholiker

Gode råd

Jeg var alkoholiker

Alkoholisme i familien

Det er ikke kun i faglitteraturen, man kan finde fortællinger om alkoholisme. Der er også skrevet en lang række romaner om enten at være alkoholiker eller leve sammen med en alkoholiker. Listen herunder indeholder et lille udvalg.

Romaner om alkoholisme

Selvom alkoholisme ikke er for børn, vokser mange danske børn op som pårørende til en misbruger. Det kan også være en klassekammerat, som har problemet inde på livet. Under alle omstændigheder kan det være en hjælp at læse om andre i samme situation. Listen herunder indeholder en række bøger for børn.

Børnebøger om alkoholisme

Til sidst har vi fundet en række film frem, hvor alkohol spiller en stor rolle. Filmene kan enten lånes på biblioteket eller streames på Filmstriben.

Film om alkoholisme