Min yndlingsillustrator: Joëlle Tourlonias

09.11.22
Vi hylder litteraturens fantastiske billedsprog. Hver måned sætter vi spot på en illustrator inden for børne- og ungdomslitteraturen. Line Dalbro fortæller om sin favoritbilledbogsillustrator, Joëlle Tourlonias

Når man arbejder med bøger – især børnebøger – og endda selv har små børn, er det ikke svært at forelske sig i bestemte illustratorer. En af dem jeg særligt holder af, er tyske Joëlle Tourlonias.

Hendes illustrationer har en helt særlig varme og cuteness. De er ofte i lidt douchede og nedtonende farver, men samtidig er de fulde af liv og detaljer. 

Hverdagssituationer

Mange af Joëlles bøger handler om hverdagssituationer og meget genkendelige oplevelser eller følelser.

To af mine absolut yndlingsbøger, som Joëlle har illustreret, er bøgerne om ”Birk og Bjørn”. I den første, ”Birk og Bjørn er bedste venner”, er Birk ensom, indtil han får besøg af bamsen Bjørn. Bjørn mangler også en at lege med og Birk finder ud af at Bjørn bare er den bedste legekammerat. I ”Birk og Bjørn skal sove” kan Birk ikke gå i seng uden Bjørn – men Bjørn er væk!

Begge bøger er utrolig genkendelige. Hvem har ikke haft en yndlingsbamse der bare kunne alle de fedeste lege og som man bare ikke kun sove uden?

Noget af det jeg netop elsker ved lige de to bøger, er illustrationerne. Der er tale om to små papbøger, så der er hverken særlig meget plads eller mange sider at gøre godt med. Alligevel formår Joëlle at skabe en ”hjemme”-følelse når man læser dem. Vi ser både stue, køkken og soveværelse, fyldt med ting som vi kan kende – møbler, mælkekartoner, legetøj og selv billeder på væggene, der skal forestille fotografier eller børnetegninger. 

Yderligere er der ofte tegninger af Joëlles andre bøger med. Så ligger de enten på gulvet eller forsiderne er plakater på et værelse – virkelig fin detalje. 

Gode samtalestartere

Det er ikke kun det med bamser og at have svært ved at sove Joëlle har illustreret bøger til. Der er også en lang række billedbøger om andre emner. Fx det at blive storebror/søster, i ”Babyen i mors mave”, der er delfinen Daniel der skal finde modet til at følge sin drøm i ”Delfinen, der fulgte sin drøm”, der er abeungen Mono der skal på skattejagt efter ”Den største skat i verden” og mange flere.

Det er alle bøger der handler om emner der kan være svære at tale om – måske endda både for børn og voksne. Hertil kan billedbøgerne være en stor hjælp. Ikke alene sætter de ord på nogle svære følelser, som at føle sig alene eller bange, men de viser også hvordan man med samtale kan få disse følelser til at gå væk.

De er derfor gode samtalestartere til de svære samtaler. 

Kombineret med både gode tekster og ikke mindst de meget flotte illustrationer, er bøgerne indbydende at gå i gang med. 

Rigtig god læselyst.
 

Inspiration