Forsiden af "Påfugl" af Ane Bjørn

Min yndlingsillustrator: Ane Bjørn

29.09.22
Vi hylder litteraturens fantastiske billedsprog. Hver måned sætter vi spot på en illustrator inden for børne- og ungdomslitteraturen. Lone Damgaard fortæller om sin favoritbilledbogsillustrator, Ane Bjørn


Når man læser masser af billedbøger, bliver det tydeligt, hvor vigtig det er, at illustrationerne udvider historien og sætter farver, følelser og stemninger på det skrevne ord.

Især elsker jeg illustrationer, der gør, at man næsten glemmer ordene, fordi illustrationerne siger så meget mere. Jeg bliver så imponeret over de følelser og tanker, gode billedbogsillustratorer kan bringe frem i børnenes bevidsthed - for slet ikke at tale om, hvordan de påvirker os voksne.

Enkle streger

Derfor er en af mine yndlingsillustratorer Ane Bjørn. Hver side i hendes bøger er et lille kunstværk, som tænder fantasien. Man mærker alvoren, men inspireres til at lege med handling og følelser. Figurerne i Ane bjørns billeder er ofte farveløse og ansigtsudtrykkene enkle. De enkle streger i figurernes ansigter giver plads til fortolkning og følelser, så barnet kan spejle sig i illustrationerne og nuancere de følelser, billedet giver dem.

Illustrationerne er virkelighedstro og detaljerede, og scenerne kan relateres til andre scener i børnenes liv. Vi voksne kan relatere scenerne til den verden, vi lever i, og og få os til at reflektere over problemstillinger i samfundet, som børn der flygter fra krig, mister en der står dem nær, føler sig skyldige i voksnes forviklinger osv.

Store og ofte voldsomme emner

Emnerne i Ane Bjørns billedbøger er nemlig store og ofte også meget voldsomme for de mennesker, der lever i dem. Vi kan alle relatere til de barske og emner der bringes op, om vi er fem år eller 95.

Jeg kan godt lide de samtaler, der opstår mellem generationer, når vi læser sammen og røres af kombinationen af tekst og billede. Ane Bjørns bøger har for mig ført til en forståelse af, hvor meget mine børn faktisk fornemmer og forstår af det, der foregår omkring dem, og de har gjort det muligt at tale om fx flugt fra krig, uden at det bliver for tungt og barsk for barnet.

Så Ane Bjørns bøger har min største anbefaling til både børn og voksne, for 20 billeder kan fortælle en lang roman.
 

Inspiration