Man kan ikke binde ånd

02.03.20
Livet kan være begrænset af mange ting. Men ORDET har altid været en frisættende KRAFT.

"Man binder os på mund og hånd," sang Ulla Henningsen ved åbningen af Ordkraft i 2015.

Det var 9. april og altså  præcis 75 år siden Danmark blev besat i 1945.

PHs gamle revyvise er i mellemtiden blevet et symbol på, at selvom man lever under undertrykkelse og censur, så finder kunsten og ordet altid en vej forbi censuren. "Men man kan ikke binde ånd."

Udkantsdanmark

Undertrykkelse behøver ikke komme fra en fremmed magt som den tyske besættelsesmagt i 40'erne.  Man kan føle sig  begrænset i ens livsudfoldelse af mange ting. Gruppepres, tidens moral eller blot, hvor man bor.

Festivalen Ordkrafts geografiske placering gjorde det oplagt at sætte temaet "Ung på kanten" på programmet.

Nordjylland omtales ofte som "Udkantsdanmark," og landsdelen har mange små byer, hvor især de unge kan føle, at der er langt til, hvor der sker noget.

Det var der fokus på på Ordkraft 2015.

Ung på kanten - på film

Folkeskoleelever fra hele Nordjylland havde optaget små film på deres mobiltelefoner om, hvordan deres liv så ud i Udkantsdanmark.

Fredag eftermiddag blev filmene præsenteret og vist på Ordkraft, og de unge oplevede, hvordan man ved at få indblik i andres liv gennem ord og billeder, kunne få et større perspektiv på ens eget.

Filmfestivalen sluttede med et indslag med forfatteren Ronnie Andersen, der fortalte om sine ungdomsromaner. Blandt andet bogen "Komatøs", der handler om 16-årige Maj, der flytter med sin fordrukne mor til Jylland. Det er ikke let at starte i en ny skole, når man både er sej og sårbar og i det hele taget føler sig anderledes end de andre.

Voksne på kanten

Trods tidens ungdomsfiksering kan ungdommen altså også føles som en ventesal ... eller en krigszone.

Det var der også flere af de "voksne" forfattere på årets Ordkraft, der havde beskæftiget sig med i deres bøger.

 

Rå debutant fra Grønland

En af festivalens yngste indslag, og den som kom fra den absolut yderste kant af kongeriget, var grønlandske Niviaq Korneliussen

Den 25-årige forfatter, som netop var debuteret med romanen "Homo Sapienne," fortalte det nordjyske publikum om bogen, der handler om at være ung - og seksuel minoritet - i Grønland.

"Homo Sapienne" var blevet rigtig godt modtaget ved udgivelsen, og den var et af de nominerede værker til Nordisk Råds Litteraturpris 2015.

Morten Kirkskov, vinder af årets Ordkraftspris - og forfatter til udkantsroman

Årets vinder af Ordkraftprisen i 2015 var den da afgående direktør for Aalborg Teater, Morten Kirkskov.

Ud over i 4 år at have ledet en anden kulturinstitution i byen, der formidler ord og kunst til de udkantsdanske nordjyder, så var han også forfatter til romanen "Kapgang", der passer ind i temaet "ung på kanten."

"Kapgang" er historien om 13-årige Martin i Sønder Omme. Hans mor er lige død, kort før han skulle konfirmeres. Han sørger, er forvirret over voksenverdenen og sin egen spirende seksualitet, for han finder både veninden Kristine og vennen Kim tiltrækkende.

"Kapgang" var i øvrigt blevet filmatiseret i 2014 af Niels Arden Oplev.

Bliv inspireret til at læse flere bøger, der var aktuelle på Ordkraft 2015 nedenfor

Inspiration