Mad over åben ild

Af Anonym (ikke efterprøvet)
06.08.21
Der er ikke noget som duften af mad over bål til at vække den indre stenaldermand. Der er primitiv urkraft i at tilberede sit måltid på den mest basale og enkle måde, som vi har gjort det i årtusinder.

Er du nysgerrig på kulturhistorien ifht. mad over bål, så anbefaler vi Michael Pollans 'Cooked' (der findes også en tilhørende dokumentarfilm) og 'Bålmad for moderne vikinger'.

Det er naturligvis også rart at vide, hvordan man bygger forskellige typer bål, hvordan man vælger optænding og brænde, og hvilket udstyr, der virker godt til forskellige typer mad. Her anbefaler vi fx disse fire bøger.

Der er selvfølgelig også de smukke coffee table-bøger såsom ”Ild”, ”Brændt, røget, hængt, sprængt” og ”Mit vilde vikingekøkken”, som man kan sidde indenfor i varmen og bare svælge i.

Hvis der er én, der har styr på både maillard-reaktion og forskellige trætypers brændværdi, så er det BBQ-dronningen Melissa Cookston. Læs hendes to ”Smokin’”-bøger eller hør hendes visdom i tv-serien ”The American Barbeque Showdown”.

Bålmad er en oplevelse, som mange børn elsker. Kig i listen nedenfor og find nogle af de mange bålkogebøger rettet mod familien.

Inspiration