Livet på toppen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.08.21
Hvordan føles det aldrig at skulle tænke på penge? Hvor man har så mange midler, at det bare er at plukke løs på livets træ? Og hvem er eliten i Danmark, der styrer slagets gang?

Det får du et par bud på her, hvor du kan kigge med bag kulisserne hos de magtfulde og privilegerede.

De rige og berømte ændrer den verden, de færdes i. I disse år bliver London omkalfatret, så man i stigende grad skal være ved muffen for at bo nær centrum. Det kan du læse mere om i 'Alpha city: how the super-rich captured London'. I USA er det den guds frie natur, de rige gerne bemægtiger sig. Hvilket kan gøre livet surt for dem, der bor, hvor de rige og magtfulde gerne vil slå sig ned. Læs mere i 'Billionaire wilderness: the ultra-wealthy and the remaking of the American West'.

Den samme trend har de også mærket i bl.a. New Zealand, hvor supereliten er begyndt at opkøbe store naturområder for at bygge klimakatastrofesikrede bunkere med alverdens luksus indbygget. Så kan man sidde lunt og godt, mens verden brager sammen om ørerne på proletariatet. Læs mere om det i 'Notes from an apocalypse: a personal journey to the end of the world and back'.

Den danske overklasse og magteliten

I Danmark har vi ikke så mange superrige som i fx USA og London. Til gengæld har vi nogle fremragende bøger om, hvem der sidder på magten i det danske samfund. Hvordan de er nået til tops, og hvad de laver, kan du læse mere om i disse fire bøger:

Og så lige en podcast-anbefaling

I den lettere ende anbefaler vi podcasten 'Even the Rich', der dykker ned i flere ikoniske familiedynastiers saftige historier.