Konflikten mellem Ukraine og Rusland spidser til. Hvad er baggrunden?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
16.02.22
Fredag den 11. februar opfordrede den danske udenrigsminister Jeppe Kofod alle danskere, der befinder sig i Ukraine, til hurtigst muligt at forlade landet. Begrundelsen er, at situationen på grænsen nu er blevet ”alvorlig”.

DRs indlæg: "Udenrigsminister: Alle danskere skal forlade Ukraine nu!"

Rusland har i de sidste par uger placeret en stor mængde tropper på den ukrainske grænse og dermed truet til angreb. Putin benægter, at Rusland har intentioner om at invadere Ukraine, men bekymringen er, at et angreb kan komme når som helst.

Diskussionen om den ukrainske identitet

Formodningen om, at Rusland gerne vil gøre Ukraine til sit eget, er ikke helt ubegrundet.

Ifølge essayet “On the historical unity of russians and ukrainians”, skrevet af Vladimir Putin, er ukrainerne og russerne ”et folk”. Og landene burde derfor være forenet, som de har været det under det russiske kejserrige (Zar-Rusland). Putin laver et langt historisk argument for at underbygge denne påstand i sit essay, hvor han inddrager hændelser, der skete helt tilbage til 800-tallet. Blandt andet indeholder argumentet præmisser om, at den russiske nation og den ukrainske nation begge stammer fra Kijevriget, og at Ukraines og Ruslands kulturer og værdier er meget ensartede.

Putin mener, at den eneste grund til, at landene opfatter sig selv som forskellige, er den ydre indflydelse fra den vestlige verden. Han hævder, at det han ønsker sig er, at Ukraine og Rusland er mere som Østrig og Tyskland; et folk, delt op i to lande med en åben grænse imellem sig, og hvor mennesker kan føle sig hjemme begge steder.

Putins Essay: "On the historical unity of Russians and Ukrainians"

Men kritikkere anklager Putins fremlæggelse af historien for at være revisionistisk. For det første har Kijevriget ifølge dem ikke haft så stor en rolle i, hvordan det moderne Rusland har udviklet sig. Og for det andet siger de, at Putin ignorer de signifikante kulturelle forskelle, der eksisterer mellem de to nationer. Udover det opfatter de fleste ukrainere sig ikke som russere.

Essayet anses derfor af mange hovedsageligt for at være en falsk retfærdiggørelse for Putins politik, som skal dække hans endegyldige formål om at ekspandere Ruslands territoriale indflydelse.

Vox´s kritik af Putins Essay: "Putin is rewriting history to justify his threats to Ukraine"

Harvards kritik af Putins Essay: "Contextualizing Putins: On the Historical Unity of Russians and Ukrainians"

Atlantic Councils kritik af Putins Essay: "Putin´s new Ukraine essay reveals imperial ambitions"

Ukraine-Rusland konflikten

Dette formål blev for første gang tydeligt den 20. februar 2014, da russiske soldater invaderede Krim og annekterede halvøen. Den vestlige reaktion på dette var blandt andet at smide Rusland ud af G7 koalitionen. Konflikten spidsede til, da der udbrød krig i Ukraines østlige Donbass-region, mellem russiske separatister og ukrainske styrker.

På det seneste har vi hørt mange nyheder om, at Rusland er i gang med at sende store mængder tropper til den Russisk-Ukrainske grænse. Men det har Rusland faktisk allerede gjort i næsten et år. Det var dog først i januar 2022, at så mange vestlige lande begyndte at ytre deres bekymring om den store mænge tropper og militært udstyr, der er dukket op ved grænsen. Oprustningen har nu nået et niveau, hvor Udenrigsministeriet for alvor frygter, at Putin kan finde på at gøre det, han har antydet i lang tid - nemlig at angribe Ukraine.

Inspiration