"Jeg keder mig, mor"

20.03.20
Undgå grå hår over at skulle finde aktiviteter til de yngste. På sprogsporet.dk ligger timevis af legeforslag, der både kan få gjort kål på kedsomheden og gøre dit barn bedre til sprog og læsning. 

sprogsporet.dk ligger der timevis af stimulerende indhold til børn - snedigt kamoufleret som leg og adspredelse.

Alt indholdet på sprogsporet.dk er blevet udviklet og testet via regionale og nationale projekter (fx Sprogfitness). Her har pædagoger samarbejdet med biblioteker om at designe lege og aktiviteter, der både kan styrke børns sprog og læsning. 

Totalt sniger

Bibliotekernes Sprogspor (sprogsporet.dk) er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder for børn i alderen 0-7 år.

Her er både tips til, hvordan du engagerer, motiverer og giver de mindste positive oplevelser med ord og sprog, mens de leger. 

‘Altså, der er jo lidt sniger-ninja  over det her’, siger Dorthe Svendsen (Aalborg Bibliotekerne). 

Spørger du til ‘Dyrestafet’, ‘Ordet er giftigt’, ‘Ordstratego’ eller nogle af alle de andre lege på sprogsporet.dk, så ved Dorte, at de virker. For Dorte har været med hvert år, når legene er blevet testet i forbindelse det nationale sproglege ‘Sprogfitness’, hvor tusindvis af børn for en enkelt dag samles og leger i landets parker. 

‘Her sniger vi faktisk ord, sprog og bogstaver ind i hovederne på børn; mens de har det sjovt og leger og bevæger sig. Det er selvfølgelig bunduretfærdigt, for det at lære skal jo helst føles virkelig tungt og kedeligt’, siger Dorthe og trykker på den ironi-knap, hun har syet ind i lommen. 

På rette spor

På sprogsporet.dk findes der ressourcer i form af forslag til lege; anbefalinger af apps; og der er greb og tricks til børn, der tumler med ordblindhed eller det at stamme. Der er desuden en sektion, der taler ind i de særlige udfordringer, der kan opstå i familier med dansk som andet sprog. 

Og så er der hele kataloger af små lege og aktiviteter, som forældre kan lave sammen med deres børn.   

Du kan gå på opdagelse på Sprogsporet, og dykke ned i for eksempel:

Sproglegene fra Sprogfitness (for de 5-7 årige)
https://www.sprogsporet.dk/sprogfitness/materialerne

Aktiviteter for børn de første år
https://www.sprogsporet.dk/aktiviteter

Forslag til sjove apps
https://www.sprogsporet.dk/gode-apps