Uffe Ellemann-Jensen, Baltic Development Forum, Baltic Development Forum, Stockholm 2009
Foto: Johannes Jansson

If you can't join them, read them!

Uffe Ellemann-Jensen døde den 19. juni 2022. I en stribe portræt-, debat- og samtalebøger kan du møde tidligere udenrigsminister, statsmand, fader og lystfisker.

“Skal man improvisere, skal det være godt forberedt”. Sætningen er tidligere journalist og udenrigsminister Uffe Elleman-Jensens og faldt efter Maastricht-aftalens forkastelse og Danmarks EM-sejr i 1992.

Uffe Ellemann-Jensen døde 19. juni 2022, 80 år gammel.

Netop den grundige forberedelse var fundamentet, der fik det til at se let ud, når han som politiker landede store aftaler eller når, han i stedet måtte slikke sine sår, hvis de ikke gik som planlagt.

”Nu vil jeg gå og hjem og slikke sårene, selvom det er svært, fordi de fleste sidder i ryggen”, som han lakonisk sagde, da han i 1976 blev gået som chefredaktør på Ugebladet Børsen. Sætningen indrammede kort og præcist situationens alvor og den personlige smerte, men markerede også en stillingtagen, uden at blive unødigt privat og følelsesladet.

Uffe Ellemann-Jensen havde ordet i sin magt og var desuden vidende om både dansk og international politik, historie, samfund og kultur. Gennem årene skrev han selv og medvirkede i endnu flere samtale- og debatbøger. Her møder vi og bliver nok klogere på politikeren, statsmanden, ægtemanden, faderen, fluefiskeren; mennesket Uffe Ellemann-Jensen, men i lige så høj grad på den verden, han gennem et langt liv var med til at forme.

Allerede i 2013 pegede selvbiografien "Din egen dag er kort" frem mod, at ikke alt varer evigt. I bogen fortæller han veloplagt om årene som udenrigsminister, men øser også af anekdoter fra sit øvrige liv. Blandt andet afslører han, at jordemoderen, der i 1941 tog imod ham, var erklæret nazist og i ramme alvor foreslog, at han skulle hedde Adolf. 

Lån "Din egen dag er kort: Oplevelser og indtryk" på eReolen.

I den senere selvbiografi "Som blad i høst: Mit liv efter politik" (2017) fortæller Uffe om perioden, efter han forlod dansk politik. Han beretter om den verden - og det Danmark - han har været med til at forme, men også om det nære liv, om at have børn i politik og om alderdommens glæder og sorger.

Lån "Som blad i høst: Mit liv efter politik" på eReolen.

Endelig fortæller han i "Ude med snøren: Fisk og mennesker jeg har mødt" om at fiske i blanke og rørte vande - både bogstaveligt og politisk.. Om at mærke rusen ved den store fangst og skuffelsen, når intet bider på, som da han næsten blev statsminister, næsten generalsekretær i NATO og næsten landede verdens største marlin ved Mauritius. På eReolen læser han den endda selv op.

Lyt til "Ude med snøren: Fisk og mennesker jeg har mødt" på eReolen

Med en lille ændring af det nok mest kendte Ellemann-Jensen-citat: If you can’t join them, read them!

 

Inspiration