Hvad er dit læsenytårsforsæt?

Hvad skal du læse i det nye år? En række biblioteksansatte giver her noglebud på litterære nytårsforsætter, som du kan lade dig inspirere af.

Lone Damgaard

Lone: Jeg er blevet taget med bukserne nede mange gange, når det kommer til min manglende viden om historie og geografi, og derfor har jeg sat mig et mål om, at jeg skal have læst Verdenshistorie bind 1 og 2 af Christian Vollmond og Thorkil Smitt.

Jeg har tænkt tanken flere gange, men i 2020 skal det være. Det bliver året, hvor jeg trumfer min mand med historiske fakta, når vi diskuterer verdenssituationen.

Karin Madsen

Karin: Jeg vil gerne læse Ravnenes hvisken 1+2+3 af Malene Sølvsten. Jeg er begyndt med lydbogen et par gange på ereolen, men kan mærke, at den her serie skal læses i en fysisk bog.

Jeg er vild med det almindelige og lidt lokale islæt, hvor jeg genkender lidt af Løkken og hvor Hjallerup er nævnt. Og så bliver der lige så stille bygget fantasy og mytologi ind i historien.

Line Dalbro Schaumann

Line: Jeg vil læse "Burn" af Patrick Ness, der udkommer til maj. Den foregår i New York i 1950'ere, og der er drager med! 

Selvom det måske lyder mærkeligt, ved jeg, at når det kommer fra hans hånd, kan det kun blive godt. Han skriver fænomenalt, og kan skrive alt fra fantasy og dystopier til graphic novels om hvaler.

Mathias Christensen Maagaard

Mathias: I 2020 vil jeg gerne læse John Williams' sidste bog, Augustus fra 1972. De to første bøger - Butcher's Crossing (1960) og Stoner (1965) - har været virkelig interessante og smukke bekendtskaber, men den sidste og lidt oversete roman om romerriget har jeg til gode.

John Williams har et fantastisk underspillet sprog og fortællinger, som med få og nøje udvalgte ord beskriver menneskelige følelser og længsler. Og så kan jeg sige, at jeg har læst et helt forfatterskab (hvis man ser bort fra digtene)

En hvilken som helst voksenbog

Jacob Skou Gaardsted Bæk

Jacob: Jeg vil bare gerne læse noget! Jeg vil i gang igen efter et år, hvor jeg hovedsageligt har læst børnebøger højt for min søn.

I 2020 vil jeg gerne også læse noget for mig og helst noget, jeg kan huske bagefter. For jeg kan knap huske at have læst andet end Lille Mus bygger hus i 2019. 

Ditte Jensen

Ditte: Jeg vil læse Kongens fald. Der har allerede været et par halvvage opstartsforsøg, men den står for det meste bare i min bogreolen og venter. Min onkel gør sig en del i slægtsforskning og til den årlige familiejulefrokost sidste år, kunne han endelig afsløre, at på en af de alleryderste grene af min families stolte Jensen-træ findes selveste Johannes V. Jensen!

Der florerede allerede løse rygter i familien, for nogle syntes at kunne huske, at søsteren Thit Jensen kom en del på min oldemors badehotel - men det er først efter Den Store Afsløring, at jeg for alvor tænkte, at man jo ikke kan rende rundt med en vaskeægte nobelprismodtager i familien uden at have læst værket.

Skulle forsøget atter dø stille hen, gør det nu ikke så meget, for jeg er i virkeligheden meget mere til Thit Jensen. Hun er sej! Og jeg har fået grabberne i Jens Andersens fine genudgivelse af Thit - den sidste valkyrie, som jeg slet ikke kan vente med at komme i gang med.

Erna Grønlund Carlsen

Erna: På min ToDo liste for 2020 står der "Få så læst 2. del af Minette Walthers historiske roman om hvordan pesten hærgede i middelalderens Sydengland"

Bogen hedder Skæbnetimen. 1. del hedder De sidste timer og det er en fantastisk historisk roman skrevet af en rigtig garvet krimiforfatter.

Hvis forfatteren lever op til niveauet i første bind, så er jeg ret sikker på, at jeg hurtigt kan vinge den bog af på listen.

Hanne: Nu bliver jeg snart pensionist, og skal have læst en masse, jeg ikke har læst før. Jeg skal også genlæse Jan Guillous serie om Det store århundrede.

Jeg ser frem til at kunne læse det hele i ét langt stræk.
 

Marianne Jensen

Marianne J: En af vores kollegaer har foreslået folk at læse Moby Dick af Herman Melville. Han var meget overbevisende, så den vil jeg have læst. 

De nominerede til DR Romanprisen 2020

Marianne Agger

Marianne A: Jeg vil simpelthen læse alle de nominerede bøger til DR Romanprisen 2020! Jeg har tit ærgret mig over, at jeg først har fået læst de fleste af bøgerne efter, mange af forfatterne har været på programmet til litteraturefestivalen, Ordkraft.

Jeg er lidt i gang, da jeg allerede har læst Frank vender hjem af Kristian Bang Foss - og den er god!

De øvrige nominerede er De nærmeste af Lotte Kirkeby, Ophav af Eva Tind, Til min søster af Dy Plambeck, De døde fylder dagene med en smag af mønter af Carsten Müller Nielsen og Om hundrede år af Anna Elisabeth Jessen.

Vita Andersen

Vita: Jeg husker med glæde, da jeg for fem år siden bestilte Thomas Pikettys Kapitalen på engelsk – jeg kunne jo ikke vente på den udkom på dansk. Efter et par års tilløb sendte jeg den til en engelsktalende bekendt med hang til økonomisk verdenshistorie.

I stedet læste jeg den lidt hurtigere version i tegneserieformat. Men i 2020 tager jeg revanche med en anden favoritøkonom – nemlig sydkoreanske Ha-Joon Changs bog, Økonomi – en brugsvejledning

Helle Momme

Helle: Jeg har bestemt, at jeg SKAL jeg have læst Under bjælken om Kronprinsen.

Jeg fik den i julegave i 2017, fordi jeg ønskede mig den, men når jeg nu har den selv, og den ikke skal afleveres, bliver den ved med at komme nederst i bunken. Og jeg vil virkelig gerne læse den bog!

Allan Dalkjær Johansen

Allan: Jeg vil læse His Dark Materials af Phillip Pullman færdig. Jeg er godt i gang, men den har ligget i dvale på natbordet i et par måneder.

Nu har HBO-serien overhalet, der hvor jeg er kommet til, men jeg kan forhåbentlig komme foran igen mellem sæson 1 og 2.

Inspiration