Husker du en ting kaldet corona?

11.10.21
Det kan nok diskuteres, om corona-krisen helt officielt er ovre. Ikke desto mindre har vi nået en (ny) form for normalitet, hvor karantæne, mundbindskrav og ugentlige pressemøder er bag os.

Der er sket en del, siden den historiske krise ramte Danmark, og corona-litteraturen kan hjælpe os med at indse, hvor langt vi er kommet. Disse værker blev skrevet i en tid fyldt med usikkerhed, og vi befinder os nu i den fremtid, værkerne kun kunne digte om. Husker du, hvordan det føltes, da hele verden blev vendt på hovedet? Her er seks gode bud på bøger, der kan få minderne, tankerne og følelserne i gang.

Coronamonologerne
Der er – som titlen indikerer – tale om en række monologer, hvor de mange forskellige forfattere skaber en samling vidt forskellige tekster om krisen. Der er alt fra digte til sange og novelle-lignende tekster, der handler om alt fra ensomhed til klimadebat, flagermus, sex og satiriske sci-fi-fortællinger.

Hvor du er: 9 historier skrevet live, mens Danmark var ramt af corona-krisen
En samling noveller af ni forskellige forfattere, der til sammen skaber fortællinger om liv og død, sindssyge og karantæne, kærlighed og sygdom. Krisen rammer på en ny måde i hver novelle, lige fra dødsangst til irriterende underboer og en besættelse af gær.

Caspar Eric - Jeg vil ikke tilbage
Caspar Erics digte blev oprindeligt udgivet online med ét digt for hver dag, krisen skred frem. Der er reaktioner på pressemøder, på værnemidler, på globale problemer og på den voksende paranoia. Digtsamlingen fungerer som en form for dagbog, hvor man kan læse udviklingen af frustrationer, angst og samtidig også håb.

Louise Juhl Dalsgaard – I dag skal vi ikke dø: digte
Med døden som et levevilkår bliver hverdagens handlinger transformeret af krisen. Skrivebordet er nu et beskyttelsesrum, og digtene er en livslinje. Digtene reflekterer over den tid, der var, og den nutid, krisen udspiller sig, og endelig også håb om den fremtid, digteren endnu ikke har nået.

Pelle Hvenegaard – 100 dage 100 digte: hverdagstanker fra en coronatid
Pelle Hvenegaards projekt bestod i at skrive ét digt hver dag, og projektet endte med en beskrivelse af en verdensbegivenhed set fra den gennemsnitlige hverdagsdanskers øjne. Det er digte, der handler om det små og det store, og som på humoristisk vis håndterer hverdagen i krisen.

Bo Lille – Coronede dage: lyrisk satire
Der er godt gang i sproget i denne korte digtsamling, der med sin satire beskriver krisen fra en alternativ vinkel.

Inspiration