Hillbilly Elegy og det der minder om

06.07.21
J. D. Vances 'Hillbilly Elegy' tog USA med storm i 2016. Vance beskrev sin underklasse-opvækst i de landlige egne i Kentuckys bjerge, og løftede sløret for en verden, som lå fjernt fra livet hos de mange bosat ved de mere velhavende kyststater i USA.

'Hillbilly Elegy' skabte en del debat ved udgivelsen i USA i 2016, blandt andet på grund af sine beskrivelser af en offer-mentalitet blandt underklassen. Bogen blev filmatiseret i 2020 og filmen blev nomineret til adskillige Oscars. Vi inspirerer med lignende bøger og film, som kan læses/ses i forlængelse af 'Hillbilly Elegy'.

'Gun love'

'Gun love' er en gribende fortælling om en piges opvækst i en trailer-park i Florida, hvor de er så fattige, at hun bor med sin mor i en parkeret bil. Der er ikke råd til en trailer. Og da moren får en våbenglad kæreste, går det for alvor galt. Læs den for de rammende miljøbeskrivelser og det naive blik på en barsk verden, som man kun får gennem børns øjne.

'What you are getting wrong about Appalachia'

Er du blevet nysgerrig på det liv, der leves i redneck-underklassen i Kentucky på kanten af bjergkæden Appalacherne, så er der et uforfalsket indblik at finde i ”What you are getting wrong about Appalachia”, hvor vi får både et rids af den nyere historisk kontekst og beskrivelser af de folk og problemer, der findes i underklassen.

'Justified'

Hvis det skal være mere actionpræget og med et helt igennem fantastisk persongalleri, kan man ikke komme uden om tv-serien ”Justified”, der på fornemste facon beskriver hele kulturen. Miljøbeskrivelserne et næsten på højde med ”True detective”, som man også bør se, men personernes konflikter er dybere, manuskriptet bedre og man bliver hooked på karakterernes historier.

'Homeland elegies'

En anden anbefalelsesværdig titel, der har en lidt anden vinkel på det amerikanske samfund og dets problemer, er ”Homeland elegies”, der er en humoristisk, eventyrlig og sandfærdig beskrivelse af en indvandrers ankomst til og integration i USA. Akhtar skriver fængende og den er svær at slippe igen. Og så har forfatteren en personlig relation til Donald Trump, som er med i bogen, og hvilket ikke gør det mindre nærværende.

'Olive Kitteridge'

Er du til de nære persontegninger af et levet liv, skal vi forbi en lille, undseelig by i staten Maine og finde ”Olive Kitteridge”. En ærlig og dyb fortælling fra et lille samfund, der indeholder et ægte, komplekst persongalleri, som er så spændende at følge. Filmatiseringen med Frances McDormand i hovedrollen er sublim på skuespilsfronten.

'S-town podcast'

Sidst men ikke mindst skal der lyde en anbefaling af podcasten S-town (https://stownpodcast.org/), der følger en wacky hovedperson, John, der fra sit eneboer-eksil i Alabama lever et helt vildt, skævt liv. Midt i reportagen tager historien en helt uventet drejning fra kulturbeskrivelse til true crime, og det gør den ikke mindre spændende!

Inspiration