Haver hitter!

15.03.21
Inspiration til havearbejdet og armchair gardening, få næring til drømme om nye haveprojekter eller den have du ikke har endnu.

Haven kan bidrage med meget: frisk luft, afstresning, ro og fordybelse,  noget smukt at kigge på, noget grønt at spise, bevægelse og leg samt hygge, f.eks. i en solkrog med en kop yndlingskaffe eller ved et bål.

”Have” er mange ting og er meget individuelt. Find bøger her der handler om havestile og indretning af haver, små haver, frø og sommerblomster, køkkenhave, have for hele familien og vilde bæredygtige haver.

Cottagehaver, og dem der ligner af Claus Dalby

I denne bog beskriver den kendte havemand Claus Dalby den engelske cottagestil, frodige uformelle haver med plads til både blomster og grøntsager.

Cottage haven er højeste havemode pga. sine naturlige bede og småvilde beplantninger. Bogen indledes med en række artikler om historiske havekvinder, der alle har sat sit præg på havestilen. Derefter er der beskrivelser og smukke billeder fra haver inspireret af cottagestilen i især England, men også Holland, Danmark, Sverige m.fl. 

Claus Dalby er en dygtig formidler og havefotograf og inspirer med både sin imponerende viden og sit store engagement.
Se omtale af bogen på bloggen ”Havefolket”

Den store bog om små haver af Nina Ewald

Bogen giver megen inspiration til at skabe et personligt fristed i en lille have. Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt og udnytte pladsen optimalt.

Første del af bogen handler om det grundlæggende design af små haver. Du får fif og ideer til, hvordan pladsen udnyttes bedst muligt, farvesammensætning, visuelle kneb og meget mere og både til nye haver og etablerede haver der skal lægges om. Der er tips til både supernemme haver eller til dig har mod på en, der kræver en større indsats.

I sidste del af bogen tager forfatteren dig med på besøg i 13 små haver, fra 52-365 m2, spredt ud over det meste af landet. Alle er de sprængfyldt med smukke og praktiske ideer og er anlagt i vidt forskellig stil. Fælles for de 13 haveejere er deres idérigdom, entusiasme og haveglæde.

Jeg har selv oplevet Nina holde foredrag om haver og det var super inspirerende. Så drømmer du om en velindrettet lille have er det denne bog du skal dykke ned i.

Sommerblomster - fra frø til fryd af Lotte Bjarke

Lotte Bjarke er redaktør for fagbladet Gartner Tidende og har gennem mere end 20 år givet gode, jordnære råd i danske magasiner og på havebloggen www.helthenihaven.dk, om hvordan du booster din haveglæde og får mest mulig fornøjelse af din have.

I denne skønne bog får både begyndere og erfarne havefolk råd til at dyrke blomster fra frø til bede, krukker og farverige buketter. Tjeklister og en strøm af lækre billeder giver overblik og guider dig sikkert igennem processerne. Der er afsnit om skærehave, frøsamling, tørrede blomster og meget mere, og du får selvfølgelig en lang række forslag til, hvilke sommerblomster der passer perfekt til netop dine projekter. Alt sammen krydret med ideer til små, hyggelige gør-det-selv projekter.

God fornøjelse med de skønne sommerblomster og alle de buketter de kan blive til. Se anmeldelse af bogen på havebloggen 'Fru Pedersens have'

Smuk køkkenhave: inspiration og haveplaner af Louise Risør og Jakob Fischer 

Corona-krisen har blandt meget andet betydet at flere har fået lyst til at dyrke en køkkenhave.

Med 'Smuk køkkenhave' tager landskabsarkitekterne Jacob Fischer og Louise Risør dig med på en haverejse til ti af Europas kendte og mindre kendte haver, hvor køkkenhaven spiller hovedrollen. Med afsæt i rejserne har forfatterne designet ti konkrete forslag til indretning af en helt almindelig villahave. Forslag, hvor køkkenhaven både er til pryd og nytte.

'Smuk køkkenhave' er rigt illustreret med fotos og planer, som kan inspirere dig til at starte din egen køkkenhaverevolution hvor du kan være sammen med din familie om en meningsfuld hobby, der på en og samme tid holder dig i form, giver sjælen ro og skaffer de efter- tragtede gode og sunde råvarer på bordet på en bæredygtig måde.

Drømmer du om saftige ærter, sprøde gulerødder og kække kål kan du her finde inspiration her til at dyrke lækkerierne i smukke rammer.

Hej have af Karina Demuth

Karina Demuth er journalist, redaktør, forfatter og dybt engageret haveejer.

'Hej have' er familiens svar på Grønspættebog til haven. Den er især rettet mod nybegyndere og det er her, I finder alle de praktiske tips og tricks til, hvordan I får succes med jeres egne gulerødder og ærter, vælger og planter det helt rigtige æbletræ, får vejens højeste solsikke, dyrker jeres eget juletræ og tryller smågrene og brændenælder om til verdens bedste kompost.

Undervejs lærer I sammen, hvordan I kan få naturen helt ind i jeres have, så pindsvinet får lyst til at bygge rede om efteråret og tøffe rundt med sine unger i skumringstimen om sommeren. I kan også have det sjovt med nogle af de små enkle og sjove naturvidenskabelige eksperimenter, der er i bogen, f.eks. kan I selv prøve, hvordan en håndfuld frø kan få en beholder til at eksplodere.

Karina Demuth skriver meget levende og har en uhøjtidelig og engageret tilgang til haven. Find en omtale af bogen i 'Havenyt'

Vilde haver: 7 tiltag der giver mere natur i haven af Ditte Dahl Lisbjerg

Biolog Ditte Dahl Lisbjerg har lavet en overskuelig letlæselig bog, der guider dig igennem 7 tiltag, der kan skabe mere biodiversitet i haven og derved understøtte et rigt og varieret dyre- og planteliv.

Se Jyllands-Postens spændende interview med forfatteren og følg hendes haveblog  'Vilde haver'.

Er du vild med vilde haver så prøv også at følge Signe Wennebergs blog og projektet 'Vild med vilje'.

Vil du gerne inspireres til flere nye havebøger eller blot nye bøger generelt, så tag et kig på 'Nyt på hylderne', som du finder på forsiden af aalborgbibliotekerne.dk