En mand med skæg lægger forsigtigt et nyfødt barn på hospitalsvægten.
Foto: Christian Bowen / Unsplash

Fortællinger fra fødegangen

Fødsler er som omvendte trafikulykker. Der er blod, råben og skrigen, men når røgen har lagt sig, er man ét menneske mere, end da man begyndte.

Nye kapitler begynder her; både i bogstavelig og overført betydning.

På landets fødegange indledes dagligt nye livshistorier, mens der i samme åndedrag tildeles nye roller og titler til de nybagte forældre. Scenen er oplagt og forfattere og instruktører har for længst fået øje på rammen og de gode fortællinger. Men, hvor det tidligere ofte handlede om de ydre forhold i ’gamle dage’, fokuserer den nyere moderskabslitteratur i højere grad på de stærke følelser, der knytter sig til fødsler og barsel – og særligt det ’at blive mor’.

Også jordemoderen har fundet plads i bøger og film: Helt aktuelt har TV 2 netop haft premiere på Lone Scherfigs tv-serie ’Dag & nat’, der fortæller om den ledende jordemoder Ella (spillet af Sofie Gråbøl). Sammen med kollegerne på en af Danmarks travleste fødeafdelinger kæmper hun for at skabe de bedste rammer for de fødende og for sine kolleger. Men personalet er slidt, afdelingen er underbemandet og overbelagt, og man kan ikke skynde på en fødende kvinde.

Alligevel formår Ella at holde et positivt fokus: - Fødsler er som omvendte trafikulykker. Der er blod, råben og skrigen, men når røgen har lagt sig, er man ét menneske mere, end da man begyndte, forklarer hun i et af seriens afsnit til en studerende.

Mere end 95% af alle fødsler foregår på hospitalet. Og selvom – eller snarere fordi – vi hver især har forskellige oplevelser af og forestillinger om fødsler, jordemødre og fødegange, har litteratur og film om emnet en bred appel.

Nye mødre og fædre - og alle os andre - kan begynde her.  
 

Inspiration