Foto: Marcos Gabarda / Unsplash

Forårsfornemmelser i litteraturen

11.04.24
Læs en bog efter årstiden.

Årets gang med det skiftende vejr og lys påvirker os, men har du prøvet at læse en bog efter årstiden? Her er tre bud på gode romaner, der kan udfordre dit forårshumør.

Hans Scherfigs 'Det forsømte forår'

Scherfigs klassiker er evig aktuel. Den foregår i 1920'erne, er skrevet i 1940 og blev filmatiseret med Fritz Helmuth som en dæmonisk lektor Blomme i 1990'erne. Mange kan nok relatere til følelsen af at sidde og svede over svære eksamensopgaver, mens de lyse nætter folder sig ud med solsortesang, dug på græsset og lyden af fjerne fester.

Scherfigs klassiker sætter fingeren lige der, hvor skolegangen gør rigtig ondt og minder os om at vi skal sætte pris på at nyde foråret på trods af pollen og travlhed.

Her finder du 'Det forsømte forår'
Lån filmen 'Det forsømte forår' 

Leonardo Paduras 'Forårsblæst over Havana' 

Paduras fire første krimier kaldes populært for Havana-kvartetten eller slet og ret ’De fire årstider’. I Cuba er det den hårde konstante blæst, der varsler årstidernes skiften. En blæst, der gør alle kulrede og virkelig påvirker humøret og tålmodigheden. Hovedpersonen Mario Conde er en klassisk ensom detektiv med en ny sag. En ung kvinde, der arbejder som gymnasielærer, er blevet slået ihjel i sit eget hjem.

Umiddelbart er det en enkel sag, men der er noget, der ikke stemmer. Sagen fører Conde tilbage til sit gamle gymnasium. Mange minder vælter frem i mødet med den glemte ungdom … "og imens blæser den varme forårsblæst med en opslidende kraft, der hverken vil lade de sidste forårsblomster eller kriminalkommissærens melankoli i fred"… som Padura så smukt skriver.

Her finder du 'Forårsblæst over Havana'

Ali Smiths 'Forår'

Efterår, Vinter, Forår og Sommer er Ali Smiths post-brexit årstidskvartet. Bøgerne følger årstidernes gang. De fire bøger har alle forskellige hovedpersoner, men Smith spinder spindelvævstynde tråde ud mellem bøgerne og får personerne forbundet indbyrdes. Hovedpersonen Gamle Daniel fra 'Efterår' er den lange ubrudte tidslinjem der går fra bog 1 til bog 4. Han er en mand med mange årstider i sig.

Smith sætter spot på konsekvenserne af Brexit og der er skarpe kommentarer til nutiden. Relationer er det, der binder liv sammen. Fremmedfrygt, ensomhed og historieløshed skal bekæmpes. Smith hylder samtalen og fællesskabet og hun jonglerer med referencer til myter, litteratur og kunst undervejs.

Her finder du 'Forår'

Inspiration