Filmmusik - skabt til at bevæge

Et yderst vigtigt, men ofte overhørt element i oplevelsen af en film, er filmmusikken. Om det er action, drama, animation eller noget helt fjerde, er filmmusikken af afgørende betydning.

Hvem elsker ikke en god film? Jeg gør og jeg elsker følelsen af at blive suget ind i filmens handling, identificere mig med hovedpersonerne, de gode, de onde og alle dem midt imellem, levendegjort af et gigantisk team af professionelle filmfolk. Nogle gange griner jeg ukontrollabelt, nogle gange bander jeg højlydt, og andre gange igen flæber jeg som et spædbarn (det skal her indskydes at jeg er en lidt for velpolstret mand i min bedste alder). At man reagerer sådan på et stykke opdigtet drama, skyldes selvfølgelig de gode skuespillerpræstationer, instruktør og filmfotograf, men så sandelig også den underlægningsmusik der bruges i essentielle scener.

Typer af filmmusik

Mange forbinder måske filmmusik med det bulder-og-brag musik, der nådesløst kører i baggrunden af f.eks. store actionbaskere, og hvor man tænker at ”det symfoniorkester da vist har været på overarbejde”, hvor filmmagerne åbenbart har tænkt at publikum skal have det ind med skeer, for tænk nu hvis de begyndte at tænke på hvor absurd handlingen egentlig er. Eller hvad med den evindelige finurlige tuttenutmusik der ofte er lydsporet til romantiske komedier.? Ikke sandt?

Men hov, filmmusik er jo ikke bare en evig konstant, der findes mange typer filmmusik, og mange måder at eksekvere den på. Nogle foretrækker den symfoniske slags, som John Williams’ mange mesterlige soundtracks til bl.a. Star Wars, Harry Potter, Jurassic Park osv, nogle elsker den elektroniske variant, og andre vil helst bare høre pophits. Filmmusik er i sandhed ikke så enkelt at gå til som man kunne tro.

Hvor mange typer filmmusik findes der egentlig, er det logiske spørgsmål. Her kommer nogle af de vigtigste, og forslag til videre lytning.

Den symfoniske filmmusik

Den symfoniske filmmusik er nok den mest kendte, og den mest udbredte. Det symfoniske soundtrack følger ofte filmens handling, nogle gange ganske dæmpet, men i afgørende situationer bruser musikken op, for at ryste eller bevæge os. Disse film har som regel et definerende titelnummer, der bliver brugt filmen igennem i forskellige forklædninger. Ofte har karaktererne i filmen et bestemt musisk tema, som toner frem når personen viser sig. Den symfoniske musik har den store force, at den kan bevæge sig fra en næsten uhørlig piccolofløjte til et crescendo af lyd, fra det ekstremt intime til det ekstremt braldrende, med fuldt skrald på samtlige instrumenter.

Jeg har nævnt John Williams, som nogle kalder den største filmkomponist der har levet, i kraft af hans mange scores, og ditto Oscar-nomineringer. Han har til dato være nomineret til en Oscar hele 52 gange, og har vundet den eftertragtede guldmand fem gange. John Williams har en evne til at skabe gåsehudsfremkaldende hovedtemaer, som f.eks. Star Wars, Superman, Harry Potter, Jaws, Indiana Jones, Jurassic Park osv osv. Man skal bare høre et par strofer, og så nynner man med.

Bestil Celebrating John Williams på cd her

En af mine personlige filmkomponistfavoritter er Alan Silvestri, hvis store gennembrud var Tilbage til fremtiden fra 1985, med et triumferende tema der er svært at overgå. Silvestri har også komponeret musik til flere af Marvels superheltefilm, bl.a. til den første Avengers film, hvis tema nu næsten er blevet synonymt med Marvels film og tv-serier.

Bestil Avengers - endgame : original motion picture soundtrack på cd her

Man kan ikke snakke om filmmusik uden at nævne Ennio Morricone, der har skrevet musik til mere end 400 film og tv-serier. Mest kendt er nok hans musik til Sergio Leones westerns, bl.a. The Good, the bad and the ugly og Once upon a time in the west, men også Cinema Paradiso og The Mission er meget smukke og populære soundtracks.

Bestil Movie masterpieces af Ennio Morricone på cd her

Et af mine favoritsoundtracks er musikken til Blade Runner, den futuristiske science fiction dystopi fra 1982, instrueret af Ridley Scott, og med musik af Vangelis, Det adskiller sig fra de ovenstående ved at være fuldt elektronisk, men lyden er helt på højde med et orkester. Nogle gange fjernt, men i slutnummeret bliver man nærmest oversvømmet af svulstig vellyd. Vangelis’ soundtrack er et af de mest banebrydende i genren, og har nærmest dannet skole for den type film.

Bestil Blade Runner soundtrack på cd her

Musicals

De fleste kender sikkert folk der ikke kan fordrage musicals, for hvad er meningen med at folk midt i en god film pludselig bryder ud i sang, og som regel også begynder at danse? Helt ærligt. Men der er en mening med galskaben, da sangene i en musical på en fin måde bringer historien videre, og gennem teksten får fortalt en masse man ellers skulle bruge en rum tid på at forklare.

Musicalgenren går helt tilbage til lydfilmens start i 1927, hvor den første film med synkroniseret lyd havde premiere, og den havde sin storhedstid fra 1930’erne til slutningen af 1950’erne, hvor gassen begyndte at gå af ballonen, da tiderne nu begyndte at blive mere alvorlige. Stjerner som Fred Astaire, Ginger Rogers, Gene Kelly, Cyd Charisse og mange flere dominerede de flotte Hollywood film. Derefter tog Broadways teatre over, og musical’en lever stadig i bedste velgående, bare ikke rigtig på film.

Bestil Absolute Hollywood musicals på cd her

Og dog, for tænk bare på alle de mange Disney tegnefilm, med deres syngende prinsesser og talende dyr osv, det er jo også musicals, og alle Disney fans har garanteret skrålet med på superhittet ”Let it go” fra filmen Frozen.

Bestil Classic Disney 5 cd box : 60 years of musical magic på cd her

Bestil Frozen : Soundtrack på cd her

En moderne filmmusical er La La Land fra 2016, med musik af Justin Hurwitz og sangtekster af Benj Pasek og Justin Paul, den er et smukt spillet og filmet romantisk drama, og hvis man ikke kniber en tåre under Emma Stones sang ”Audition - The fools who dream”, er man altså lavet af sten.

Bestil La La Land : Original motion picture soundtrackpå cd her

Hitmusik

At bruge allerede skrevet musik i en film, vil nogen måske kalde snyd, men brugt rigtigt kan et velplaceret pophit som underlægningsmusik fremkalde store følelser i en film. Som oftest har filmen også indslag af symfonisk musik, men det er pop-og rockmusikken publikum mindes, om det så er en romantisk sjæler, eller et raskt up-tempo nummer med masser af horn og spade. Hitmusikken er med til at beskrive en tidsånd, f.eks. spiller Robin Williams dj-hovedperson 60’er hits i filmen Good Morning Vietnam, hvilket gør at vi er i samme båd som de amerikanske soldater musikken er tiltænkt i filmen.

Bestil Good morning Vietnam soundtrack på cd her

Marvels morsomme science fiction film Guardians of the galaxy bruger kendte 70’er numre, der perfekt understøtter filmens handling, bl.a. fordi numrene er på et kassettebånd, som er hovedpersonens eneste minde om sin mor, og derfor ofte lytter til det.

Bestil Guardians of the Galaxy : Marvel's Guardians of the Galaxy original motion picture soundtrack her

Instruktøren Quentin Tarantino er kendt for at fylde sine film med for mange knap så kendte numre fra soul- og blues-verdenen, men de passer perfekt til den rå tone der ofte er i hans film. Således også i hans nyeste film, ”Once upon a time in Hollywood” som er et sandt overflødighedshorn af groovy toner fra slut-tresserne.

Bestil Once upon a time in Hollywood soundtrack på cd her

Ungdomsfilm gør flittigt brug af tidens toneklang, selvom det tit er musik fra den alternative pop- og rockscene. Hvis man gerne vil vide hvilke musikalske trends der lurer lige under mainstreamoverfladen, kan det anbefales at lytte til soundtracks fra bl.a. ”The fault in our stars” og ”Juno”.

Bestil The Fault in our stars soundtrack på cd her

Bestil Juno : Music from the motion picture på cd her

Filmmusikkens verden er I sandhed en verden helt sin egen, med myriader af spændende musikalske tiltag, der spænder over hele musikspektret. Næste gang du ser en film, så fold ørene ekstra godt ud, og vær opmærksom på musikken der understøtter de levende billeder. Den fortjener det.

Inspiration