Eventyrernes klub

30.07.20
- et eventyrligt fællesskab af globetrottere.

Eventyrernes Klub blev skabt i trods.
Da Europas grænser lukkede sig i optakten til 2. Verdenskrig, besluttede polarforskeren Peter Freuchen og ni andre globetrottere at mødes i skjul for at styrke interessen for livet i fjerne lande. De ville ikke gå i hi, selv om verden stod i brand, og klubben tiltrak fra starten mange frihedskæmpere med et globalt udsyn.

Den 13. december 1938 samlede Peter Freuchen yderligere syv mænd og to kvinder på Universitetscafeen i København for at stifte “The Adventurers’ Club of Denmark” eller i daglig tale “Eventyrernes Klub”. Det blev begyndelsen til et eventyrligt fællesskab af globetrottere der hurtigt voksede, og i mange år har talt godt 100 medlemmer.

De ti stiftere og de medlemmer, der kom til de følgende år, havde alle haft deres oplevelser i en tid, hvor der endnu var hvide pletter på kortet. Med sine mange år i det arktiske og sin legendariske fortællekunst blev klubbens stifter drivkraften og noget af et symbol for det eventyrlige.

Men det var ikke kun det arktiske, der kendetegnede Eventyrernes Klub. Den evigt rejsende Holger Rosenberg var i høj grad med til at præge såvel klubben som en hel generation af danskere med interesse for fremmede lande. Efter Rosenberg fulgte bl.a. Aage Krarup-Nielsen og Hakon Mielche, der med store bogproduktioner skabte klassikere i rejselitteraturen.

Tidligere har klubben bl.a. haft domicil i et af tårnene på Søpavillonen, men i 70’erne flyttede de til et gammelt Nyhavn-pakhus, hvor de stadig mødes blandt hjembragte eksotiske klenodier hver tirsdag. På møderne vises foredrag og film fra medlemmernes eller inviterede gæsters rejser. Omkring det runde mødebord, hvori medlemmernes navne er skåret, fortælles historier og der deles oplevelser for at styrke kammeratskabets bånd.

Man kan kun søge om medlemskab efter opfordring fra klubbens optagelsesudvalg. Optagelseskriteriet er, at man skal have haft usædvanlige oplevelser under usædvanlige forhold, (fortrinsvis i udlandet), at man fortsat opsøger eventyret, og at man er i stand til at formidle sine oplevelser til andre.

Foreningen skiftede senere holdning, og optager derfor ikke længere kvindelige eventyrere. Det var i 1943, at generalforsamlingen besluttede, at kvinder ikke længere skulle have adgang.

I 1954 oprettedes så en selvstændig klub for kvinder, "Danske Kvindelige Æventyrere". Den har siden skiftet navn til "Kvindelige Eventyreres Klub", og deler klubhus med de mandlige 'kolleger'.

Eventyrlige rejseberetninger

Herunder finder du rejseberetninger fra eventyrernes klub, bøger af nulevende medlemmer og lignende spektakulære rejseberetninger.

Inspiration