Tue finder sig selv, Luna er irriterende og Alice og Eileen udveksler breve

Vi gør status på bogåret 2021 og ser tilbage på de bøger, der gjorde størst indtryk. Her får du Mathias' tre bedste anbefalinger.

Mathias anbefaler 'Man Skulle Nok Have Været Der'

I tredje bog om Tue er han lige blevet smidt ud af sin lejlighed for ikke at betale husleje. I sin desperate jagt efter tag over hovedet, får han plaget sig til en plads på en sofa ved sin kollega Victoria, der bor hjemme ved sin kendte arkitekt-mor. Tue finder sig lidt for hurtigt og nemt til rette i herskabslejligheden, og som læser krummer man tæer over den 17-årige Tues mangel på manérer og almindelig situationsfornemmelse. Samtidig ved man også, hvor han kommer fra og hvad, der er med i bagagen. Endnu en velskrevet roman om at finde sig selv.

Mathias anbefaler 'Døgnåben'

Den 22-årige Luna tager prisen for at være den mest irriterende hovedperson i 2021 - men også prisen for at bare at være menneskelig. Hun arbejder på tredje år på den samme røvsyge café, mens hun ser hendes venner gå på universitetet eller rejse jorden rundt. Hun savner sin ekskæreste fra gymnasiet (som hun stadig har sex med), fortaber sig i Instagram og misligholder sine venskaber. Det er med andre ord en bog om at være i starten af tyverne i 2021: angst, fester, selvoptagethed, sex, venskaber, tvivl, tvivl og mere tvivl.

Mathias anbefaler 'Skønne verden, hvor er du'

Sally Rooneys debutroman ”Samtaler med venner” blev kåret som denne generations stemme. Selv synes hun ikke, at hun er det. To bøger senere fortsætter hun sine enkle og skarpe romaner om at være omkring de tredive. Rooney skriver fantastisk; dialogerne er meget virkeligsnære og personerne er tredimensionelle. Vi møder forfatteren Alice, lagerarbejderen Felix, redaktøren Eileen og parlamentssekretæren Simon, som alle gør status over livet. Historien er bygget op som lange mailudvekslinger mellem Alice og Eileen, der 10 år tidligere var værelseskammerater på uni. En bog om gode venner krydret med lidt kærlighed.

Inspiration