Det vi læser i maj 2022

24.05.22
Læseglæden blomstrer og her deler vi nogle af vores bedste læseoplevelser i maj. Vi kommer vidt omkring i genrerne: krimier, feel good, en graphic novel, alvorstunge fortællinger og dystopisk fantasy.

Mette K har læst “3 er løgnerens tal"

Med masser af eksempler fra bl.a. ubåds-sagen og mordet på Olof Palme gennemgår Peer Kaae CIA-udviklede teknikker til at afsløre, om en person lyver eller fortæller sandheden. Der kan f.eks. være ugler i mosen, hvis svar på simple spørgsmål ikke falder prompte, eller hvis svaret er mindre beskrivende end forventet. Alle føler, at det er ubehageligt at lyve, og derfor at løgnen oftest kortere end sandheden. Principperne i statementanalysen bruges af CIA og den israelske efterretningstjeneste - og nu også af en bibliotekar i Aalborg.

Lån "3 er løgnerens tal"

Matilde har læst "Snehvide skal dø"

Jeg har længe haft tyske Nele Neuhaus på listen over krimiforfattere, der skal læses. Dette er 1. bind i serien om Pia Kirchhoff og Oliver Von Bodenstein, og spændende det er den! Da Tobias efter 10 år i fængsel for mordet på to 17-årige piger vender tilbage til barndomsbyen Altenhain, vækker det mange ubehagelige minder blandt byens beboere. Da en ung pige fra byen forsvinder, bliver Tobias straks mistænkt. Kirchhoff og Bodenstein sættes på sagen, og de fornemmer hurtigt, at sagen er langt mere indviklet end først antaget. Flere af byens beboere gemmer på mørke hemmeligheder og de vil gå langt for ikke at blive afsløret.

Lån "Snehvide skal dø"

Tine har læst ” Hvis man ikke vidste bedre”

Denne stille roman pirrede virkelig min nysgerrighed. En ældre kvinde flytter tilbage til den hun by, hun engang forlod. I tankerne tager hun os læsere med tilbage til dengang, hun boede i byen med sin familie. I løbet af dagen opsøger hun de steder, hun kendte engang. Brik for brik får vi til sidst dannet det store billede af, hvorfor hun er vendt tilbage nu.

Lån "Hvis man ikke vidste bedre"

Vibeke har læst "Fuglemanden"

Et ægtepar er blevet myrdet i et sommerhus i Nordjylland. Manden er henrettet med et nakkeskud, men konen er seksuelt mishandlet og skudt – og der er ikke det fjerneste spor efter gerningsmanden. Opklaringen af dobbeltmordet lægges i hænderne på en ny specialafdeling i samarbejde med politiet i Aalborg. Dermed føres læseren rundt i Aalborg i store dele af romanen – det er fornøjeligt for lokalkendte krimielskere!

Lån "Fuglemanden"

Line D har læst ”Rene hjerter”

”Rene hjerter” er den slags feel good litteratur, jeg tyer til, når jeg har læst rigeligt meget fantasy. Så trænger jeg til en underholdende, romantisk fortælling med tilpas meget drama og hemmeligheder, men hvor jeg godt ved at det hele ender godt til sidst. ”Rene hjerter” er 1. bog i serien, der foregår i Poplar Falls, Colorado.

Lån "Rene hjerter"

Anja har læst "Den danske borgerkrig 2018-24"

I 2018-2024 er der borgerkrig i Danmark. Borgerkrigen opleves af en 25-årig rigmand, der 450 år senere fortæller om sine oplevelser til hunden Geoff, som både kan tale og reflektere. Rigmanden og Geoff bliver holdt i live af et specielt stamcelleprogram ligesom alle de andre rige og deres dyr. Undervejs fortælles små anekdoter fra både fortiden og fremtiden. En absurd, velskreven og tankevækkende science-fiktion. Jeg har aldrig læst noget lignende, men glæder mig til at læse den næste Colling Nielsen roman.

Lån "Den danske borgerkrig 2018-24"

Morten har læst “Factory summers”

En selvbiografisk slice of life-graphic novel om den sekstenårige Guy, der får sommerjob på byens papirmølle, hvor træ i gigantiske maskiner omformes til avispapir. Man føler med Guy, der – som usikker ungarbejder - stikker ud blandt de garvede blue collar-arbejdere, der lader hånt om bagateller som arbejdssikkerhed, mens de smider om sig med grove jokes. Men stille og roligt vokser Guy med opgaven og begynder at falde til.

Lån "Factory summers"

Ditte har læst ”Eleanor Oliphant har det helt fint”

Eleanor er en grå kontormus sidst i tyverne, som ikke ejer skyggen af sociale kompetencer. Weekenderne bruger hun på at drikke to flasker vodka. Alene. For Eleanor er ensom. Hun har desuden brugt årevis på at undertrykke følelser og fortrænge minder. Men Eleanor har det altså HELT fint! Det er Raymond heldigvis ikke så sikker på, at hun har, og han insisterer på at blive hendes ven.

Lån "Eleanor Oliphant har det helt fint”

Mathias har læst ”Tænk ikke på mig”

Vilma er netop fyldt 13 år, da hendes mor får konstateret uhelbredelig kræft. I en tid hvor Vilma skulle feste, hænge ud og lære sig selv at kende, skal hun nu forholde sig til, at hendes mor snart er væk. Sammen med sin mor og far prøver de at leve et så almindeligt liv som muligt, samtidig med at de skal finde hinanden og forholde sig til det faktum, at de skal miste hinanden. Rørende og livsbekræftende autofiktiv debutroman om at være omgivet døden og livet i ens teenageår.

Lån" Tænk ikke på mig"

Inspiration