Det vi læser i april 2022

21.04.22
Hvad læser vi egentlig selv, når vi har fri? Om den store polarekspedition Alabama-ekspeditionen 1909-1912, medrivende rejseskildring langs 14 nabolande til Rusland og en smuk men barsk fortælling om Cyperns usynlige skæbner.

Nina har læst ”Farskibet”

”Med dit selvmord slog du barnet, jeg lige havde været, ihjel.” Det er indledning og baggrund for den monumentale undersøgelse, fortælleren, en ung mand ved navn Glenn, foretager af sin barndom og faderens valg, da han tog sit liv, da Glenn var 5 og hans lillebror 3. Bogen er krævende, sprog og stil veksler, i takt med at de forskellige temaer og livsfaser foldes ud. Men læserens indsats bliver belønnet mangefold.

Lån "Farskibet"

Ellen har læst "Alle vi børn af fru Brath"

I 1965 flyttede Thomas og familien til Thy. Her fik han en lærer, fru Brath, der på godt og nok mest ondt kom til at betyde meget for Thomas og hans klasse. Sidst i bogen besøger Thomas gamle klassekammerater for at høre, om de har de samme oplevelser som ham. Det kommer der en række vidt forskellige beretninger ud af. Jeg er jævnaldrende med forfatteren og også opvokset i en lille by, og derfor gik bogen rent ind med historien fra midt 60’erne.

Lån "Alle vi børn af fru Brath"

Lone har læst "Grænsen"

Grænsen af Erica Fatland er simpelthen den bedste rejsebeskrivelse jeg har læst. Den er nærværende, nutidig og skrevet med respekt for landenes selvforståelse. Man får et varmt forhold til de gamle sovjetlande gennem Ericas øjne og en indsigt i, hvordan den store nabo stadig præger alle nabolandene på godt og ondt. Bogens facon minder lidt og programserien 0 stjerner fra DR-TV og åbner læserens øjne for skønheden i det almindelige.

Lån "Grænsen"

Erna har læst "Dagbogens hemmelighed"

I efteråret 1943 må danske jøder flygte til Sverige.  Svenske Anna involveres ved et tilfælde, og det kommer til for altid at præge hendes liv. Romanen er fortalt i to skiftende spor i 2007 og 1943. I 2007 er Anna gammel og syg, vi følger hendes barnebarn Rebecka, som finder en samling gamle breve, der gradvis åbner for familiehemmeligheder som har påvirket familien. Måske kan tre generationers kvinder forsones? Gribende fortælling om svære relationer, skrevet i en alvorlig tone, som balancerer fint med søde og hyggelige sidehandlinger.

Lån "Dagbogens hemmelighed"

Mette S har læst ”Farlig tomandsfærd”

Perfekt læsning til den eventyrlystne – om den vildeste slæderejse, et ubrydeligt venskab, tre års overvintring og umenneskelige strabadser. En vild og dramatisk fortælling fra én af de store polarekspeditioner, Alabama-ekspeditionen 1909-1912. Storpolitisk spil fra forrige århundrede. Slæderejsen skulle nemlig sikre, at den nordøstlige landmasse Peary Land ikke faldt i amerikanske hænder. Fortællingen er netop udgivet i ny udgave med ekstra materiale OG filmatiseret i ”Against the Ice” med Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen som polarforskeren Ejnar Mikkelsen.

Lån "Farlig tomandsfærd"

Hanne har læst "Forbrydelsens sind"

Hvorfor begår mennesker uhyggelige forbrydelser? Det har retspsykiater Mette Brandt-Christensen og rets- og chefpsykolog Tine Wøbbe med deres faglige interesse og nysgerrighed forsøgt at gøre os klogere på. Det er skræmmende og grænseoverskridende at kigge ind i sindet på en psykopat, en morder, en seksualforbryder og en stalker. Handlingerne er uacceptable, men ved at prøve at forstå, kan man måske forhindre andre i, at gøre det samme.

Lån "Forbrydelsens sind"

Line har læst "Sangfugle"

En srilankansk tjenestepige forsvinder sporløst og Cyperns politik gør intet ved sagen. Arbejdsgiveren Petra og krybskytten Jiannis er de eneste, som håber at finde Nisha, og under eftersøgningen indser de, hvor lidt de vidste om Nisha og hendes liv. Smuk og gribende men også forstemmende roman om usynlige skæbner, tab, sorg og kærlighed.

Lån "Sangfugle" her

Inspiration