De bedste YA-romaner anbefalet af Pia

02.11.20
Vores kollega Pia læser mange YA-romaner (young adult) og hun er vel nærmest vores ukronede YA-ekspert på biblioteket. Vi har spurgt hende om hendes bedste læsetips indenfor YA-genren.

Du finder de omtalte YA-romaner under artiklen.

En YA roman, der knuste dit hjerte?

’Fuglemanden’ af Sarah Engell er en uendelig vigtig grafisk roman om 17-årige Barbara, som hører skræmmende stemmer. Den visuelle fortællestil sætter uroligt fint ord og billeder på den knugende angst i et ungt menneske ramt af psykisk sygdom.

’After 1 – Mødet’ af Anna Todd er en vildt underholdende kærlighedsdrama om søde Tessa, der møder mørke mystiske Hardin på universitetet. Alt og intet er 'meant to be' i denne serie, hvor hjerteknusende scener står i kø.

’Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder’ af Benjamin Alire Sáenz er en virkelig fin, næsten filosofisk YA-roman om seksualitet og identitet i en skræmmende voksenverden. 15-årige Ari og Dante er begge enspændere med mexicansk-amerikansk familiebaggrund, og er på hver sin måde ramt af krise. Men mødet mellem dem åbner der sig nye verdener.

En YA roman, der gav dig håb?

’The hate U give’ af Angie Thomas handler om Starr på 16 år, som er eneste vidne, da en ung sort mand bliver skudt af en politibetjent. En højaktuel bog om racisme, fordomme og had, og hvor Angie Thomas’ store spørgsmål er, om det er muligt at bryde kæden af fordomme.

En YA roman, du blev forelsket i?

’Anna og det franske kys’ af Stephanie Perkins! Har du set Netflix serien Emily in Paris, vil du elske ’Anna og det franske kys’. En virkelig sød og romantisk fortælling om Anna, der møder den franske fyr Étienne under et high school ophold i Paris.

En YA roman, du kan læse igen og igen?

Hver eneste roman af Patrick Ness er en overraskelse, og jeg er vild med hans romaner! I ’Knivens stemme’ blander han YA-genrens coming-of-age temaer med sci-fi dystopi, patriarkalsk utopi, krig og menneskelig overmagt i en fremmed ny-koloniseret verden, hvor en mystisk virus rammer mænd, så alle kan høre deres tanker i en endeløs strøm af støj.

En YA-karakter, du gerne ville være venner med?

Josephines bror Elliot fra ’Og så drukner jeg’ af Ditte Wiese, fordi han er mega sej, og står op for Josephine også når tingene er svære, og livet er hårdt at rumme. Det er en stærk bog om forventningspres og stress blandt unge. Josephine presser sig selv for at være den perfekte kæreste, elev og datter og kan til sidst slet ikke mærke sig selv. Men heldigvis har hun Elliot.

Polly fra ’Tag gaden tilbage’ af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen. Alle i Hirtshals kender historien om Pollys mor, men hvad med Polly selv? ’Tag gaden tilbage’ er en rigtig girl power roman, og Polly er en fantastisk karakter, fordi hun ikke finder sig i noget, men tør gå sine egne veje, også selv om hun træder i spinaten undervejs. Hun er stærk, sjov, sårbar og finurlig på alle planer og det er fantastisk!

Cath fra ’Fangirl’ af Rainbow Rowell fordi hun er introvert, nørdet og virkelig sød. 18-årige Cath er modsat sin tvillingesøster Wren en stille og introvert pige. Begge er besat af Simon Snow-serien (læs: Harry Potter) og skriver tonsvis af fanfiction. Men på universitetet begynder Wren at interessere sig for andre ting, og Cath føler sig alene lige indtil hun møder en fyr, der forstår hende. 

Den sidste YA roman, du har læst?

’Lugnasad’ af Katja L Berger er en creepy og snigende uhyggelig fortælling om den mystiske ø Lugnasad, keltiske guder og myter. Under et lejrophold forsvinder flere teenagere fra øen, men hvem står bag og hvorfor? Snart er det blodig alvor! ’Lugnasad’ er et must til Halloween læsningen.

En roman af din yndlings YA forfatter?

Sarah Engell er verdensmester i at skrive barsk realisme. ’Det øjeblik du tvivler’ er nervepirrende og drønaktuel, og handler om den talentfulde skater Vigga, som er vant til at klare sig i en mandsdomineret sport. Hun møder verdens sødeste fyr, men så begynder der at tikke hadefulde beskeder ind på hendes telefon. En historie om at tvivle på sig selv, når man bliver udsat for sexisme, stalking og hævnporno.

Inspiration