Dans dans dans

01.10.21
Move your feet og lad dansen tage over.

Dans dans dans - move your feet

Dans sætter kroppen i bevægelse. Det er glæde i flydende form. Bevæg fødderne, sving hofterne og svaj i kroppen og kast gerne håndtegn ud i luften imens. Glem hvordan det ser ud, bare gør det. Dans med arme og ben. Helt banalt, men dans får humøret op og gør kroppen glad. 

Er du til en langsom vals, svedige forbudte trin eller er dans en livsstil for dig? Har du brug for inspiration til hvilken dans du har lyst til at kaste dig ud i idag så er her en pulje med dejlig inspiration fra filmens og litteraturens verden.

Danseglæde på film

På film er dans den ultimative frihed. Et sted hvor du kan flygte hen og udtrykke præcis hvem du er, når du er allermest tro mod dig selv. Det er formlen for en lang række af ikoniske dansefilm med hver deres kendetegn, replikker eller moves. Se eller gense nogle af de mange dansefilm, som vi har i bibliotekets samling. Mulighederne er uendelige og drømmen lever. 

'Top hat'
Selv om deres første møde slår gnister, skal Jerry Travers gå så gruelig meget igennem, før han endelig kan danse kind mod kind med den yndige Dale Tremont. Hun tror hun nemlig fejlagtigt, at han allerede er gift og ikke så lidt af en sjover på pigesjov!

'Flash dance' 
Alex Owens er svejser om dagen og erotisk natklubdanser om aftenen i 1980'ernes USA. Hun forelsker sig i chefen for fabrikken, og det er gensidigt. Nick støtter Alex i hendes ønske om at søge på balletakademiet. Det kulminerer i en hæsblæsende optagelsesprøve.

'Saturday night fever'
Tony Manero; om dagen low life butiksansat i en lille malerbiks, overset af familien, uambitiøs og fremtidsløs. Tony Manero; om natten leder af den relativt harmløse bande "Faces", damernes ven og feteret disco-stjerne, der brænder for at danse og drømmer om et liv på Manhattan.

'Dirty Dancing'
På ferie med sine forældre forelsker den unge pige, Baby sig i danseinstruktøren Johnny. De to unge elskende må dog kæmpe mod misforståelser, fordomme og klasseskel.

Billy Elliot 
11-årige Billy Elliot lever i en lille engelsk mineby, hvor der er strejke, så faderen er både uden arbejde og penge. Faderen ønsker, at Billy skal gå til boksning, men Billy vil meget hellere danse ballet.

Dans for livet i litteraturen

'Battle' af Maja Lunde
Amalie lever et dobbeltliv. Udadtil har hun det hele, indadtil er der ikke ret meget, der hænger sammen. Da hun møder den unge indvandrer Mikael, der viser hende nye sider af dansen og kærligheden, ændres hendes liv.

'Dans dans dans' af Haruki Murakami 
Under sin søgen efter Kikki kommer hovedpersonen tilbage til en mystisk fåremand, der råder ham til at danse gennem livet. Efter at have mødt mange besynderlige mennesker finder han roen i sig selv

'Drømmens dans' af Nora Roberts 
Ruth er en ung, ambitiøs og talentfuld balletdanser. Hun går ud med designeren Donald, men længes efter at hendes krævende instruktør, Nick Davidov, skal gengælde hendes hemmelige følelser. Begge har dog meget at lære om kærlighed.

Når dansens verden er en levevej 

'Mandarinen : Flemming Flindt - et teaterliv' af Knud Arne Jürgensen og Vivi Flindt
Biografi om Flemming Flindts (1936-2009) liv og levned med hovedvægten lagt på den professionelle del som danser og siden som koreograf og balletmester.

'Danser' af Colum McCann
Biografisk roman om den russiske danser Rudolf Nurejev, hans opvækst i et fattigt Rusland, hans triumf om balletdanser, og hans afhopning til Vesten, samt om hans liv i overhalingsbanen i USA.

'I tangoens skygge : et melodrama med sange og dans' af Federico Andahazi 
Roman om den unge værftsarbejder Juan Molina er en fantastisk tangosanger, men slår aldrig igennem, da han både kunstnerisk og menneskeligt kommer til at stå i skyggen af verdensstjernen Carlos Gardel.

'Et lyst sind er ofte en viljessag' af Britt Bendixen og Iben Albinus Sabroe
Britt Bendixen (f. 1942) fortæller i denne livsglade biografi om sit liv som danser, danselærer og koregraf.

'Giv mig et år' af Anne Laxholm
I denne biografi fortæller Anne Laxholm om sit liv som danser, både som amatør og professionel, med 28 år i London. I dag driver hun og hendes mand deres eget danseinstitut.

Sammen i bevægelse

Sammen med Danmarks Radio, Dansk Skoleidræt, Dansk Firmaidræt, Danmarks Idrætsforbund og DGI støtter bibliotekerne i 73 af landets kommuner op om dette års bevægelsestema 'Sammen i bevægelse'.

Inspiration