Foto: Jens Astrup

Danmark i Bevægelse: Stor undersøgelse om danskernes bevægelsesvaner

04.10.21
Hvor meget bevæger du dig dagligt? Bor du i den kommune, hvor flest spiller fodbold eller i den kommune, hvor borgerne bevæger sig mindst? Vidste du, at tre gange flere danskere dyrker vinterbadning end håndbold? National undersøgelse fra Syddansk Universitet gør os klogere på danskernes fysiske aktivitet i hverdagen, motion- og idrætsvaner.

Vi ved, at fysisk aktivitet er ekstremt vigtigt for sundheden. Nogle dyrker motion og idræt i fritiden, mens andre får den daglige dosis fysisk aktivitet gennem havearbejdet, på cykelturen til arbejde eller når hunden skal luftes.

Vi danskere er generelt gode til at bevæge os og få den fysiske aktivitet ind i hverdagen. Alligevel er der stor forskel på, hvor fysisk aktive danskerne er alt efter, hvor de bor og hvordan de bevæger sig både i forbindelse med fritidsaktiviteter, som transportform og på jobbet. 

Forskellene hænger især sammen med alder og uddannelsesniveau, mens udbuddet af idrætsfaciliteter og foreninger har mindre betydning. Dertil spiller kultur og traditioner også en rolle. Dette og mange andre resultater er den hidtil største undersøgelse af danskernes bevægelsesvaner, ”Danmark i bevægelse”, kommet frem til. Undersøgelsen baserer sig på 163.000 svar fra borgere fra 15 år og opefter. 

Undersøgelsen skal give staten, kommuner, organisationer og andre aktører på området viden om, hvordan forskellige borgere motiveres af forskellige muligheder og danne grundlag for at kunne prioritere og planlægge fremtidens indsatser for at skabe et ’Danmark i Bevægelse’. I undersøgelsen kan man også se, hvordan borgerne i de enkelte kommuner vurderer mulighederne for at være fysisk aktive.

Du kan læse mere om undersøgelsen "Danmark i bevægelse" her

Se din egen kommunes resultater her

5 nedslag i undersøgelsen

  • Løb dyrkes hver uge af 31 % af befolkningen i Københavns Kommune og af 12 % i Langeland Kommune
  • Gymnastik dyrkes af 14 % i Lemvig Kommune og af 4 % i Læsø Kommune
  • Stevns er den kommune, hvor flest svømmer i bassin (10,2 %)
  • Hverdagscykling er især populært på øerne, hvor Fanø Kommune topper med 56 % cyklende indbyggere
  • ’Gåtur med hunden’ er den aktivitet, flest danskere praktiserer hver dag

Kilde: https://www.sdu.dk/da/forskning/danmark_i_bevaegelse