Computerspil kan styrke børns læsefærdigheder

Er du bekymret for, at dit barn bruger for meget tid på gaming og ikke får trænet læsefærdighederne? Gaming er andet og mere end tidsfordriv!

Fortnite, Minecraft, Roblox, Counter Strike og mange andre spil opsluger børns fritid og de elsker at spille computerspil. Lektielæsningen er sjældent et trækplaster, og de digitale platforme fylder meget i børns bevisthed. 
Gode læsefærdigheder er dog helt centrale for at klare sig godt. Men faktisk er det værd at tage med i overvejelserne, at børn også træner deres læsefærdigheder, når de spiller computer. Der foregår rigtig meget kommunikation, når børn spiller med hinanden online, hvor de skriver og læser et utal af chatbeskeder. 

Styrket læsefærdigheder

I spillene er der ofte også en hel masse tekster, der skal læses, som giver instruktioner. Ofte er teksterne fremme på skærmen i kort tid, så børnene træner også deres læsetempo. De skal læse teksten hurtigt og samtidig forstå hvad der stod. Instrukserne er væsentlige at forstå, for at komme videre i spillet. 

Derudover kan børn få udvidet deres ordforråd, når de spiller. De støder ofte på nye ord og bliver nysgerrige på at forstå dem og den kontekst orden bliver brugt i. Motivationen for at forstå ordene er at gøre fremskridt i spillet. Meget kommunikation foregår på engelsk og derfor træner børnene også deres sprogfærdigheder. 

Styrket litteraturforståelse

Mange eventyrspil har en fortælling, hvor man selv er hovedperson. Det har stor værdi for børns læseforståelse og genrekendskab at have en forståelse for, hvordan en tekst er bygget op med en start, midte og slutning. I computerspil er der ofte nogle klare genretræk med helt/skurk og en mission. Dette kender man også fra mange skønlitterære bøger. At spille computerspil giver derfor børn en god litteraturforståelse. Deres evne til at fortolke tekster bliver bedre.
 
I mange spil guides man ofte af en virtuel guide. Små tekstbobler popper op på skærmen, hvor guiden fortæller, hvad man skal gøre for at komme videre i banen.

Mange voksne forbinder gaming med tidsfordriv, cola og ostepops. Vi tror ikke på, at lektierne kan eller skal erstattes af gaming. Vi tror heller ikke på, at gaming kan erstatte bøgerne. Men vi ser gaming som et godt supplement til bøgerne og lektierne, og de mere traditionelle former for læsetræning.