Bevægende litteratur: Tristhed

25.05.21
Hvorfor i alverden elsker vi bøger og film, der får os til at græde?

Følelsesmæssig smerte

"Jeg skulle eje millioner, hvis tårer var guld". Sådan synger dansktopsangeren Susanne Lana, og så ved vi allesammen præcis, hvad der er på spil. Hjertesorg og ugengældt kærlighed.

Tristhed eller ked-af-det-hed er en af grundfølelserne. Den er en følelsesmæssig smerte, der stammer fra oplevelser af fx tab, sorg, fortvivlelse, hjælpeløshed eller skuffelse. Tårer og gråd er netop indikation og symbol for følelsen tristhed.

Tåreperseren

Mange læsere kender og elsker følelsen af, at en bog virkelig sætter gråden fri. Rigtigt at hyggegræde der under tæppet i sofaen. Men hvorfor i alverden læser vi dog for at blive triste? Virkeligheden og dagligdagen byder vel på udfordringer og tragedier nok? Det ville da give mere mening at læse noget, der bare gav nydelse og velvære.

Litteraturforskning peger på, at sørgelige bøger tjener to formål:

Meta-følelser

Når vi læser sørgelige bøger, kommer vi i kontakt vores følelser OM triste følelser. Sorg eller kærestesorg per stedfortræder. Der er ikke et personligt tab på spil, og derfor kan det føles sært tilfredsstillende at græde med karaktererne i en sørgelig roman.

Skaber mening

Nysgerrighed om egne og andres følelser er også en del af den meningsskabelse og personlige indsigt, der er at hente i de triste og sørgelige bøger.

Med begreber fra antikken skelner man mellem hedonistisk og eudaimonisk lykke. Hedonismen går efter den direkte nydelse, lyst og glæde. Stik modsat er den eudaimoniske lykke, der opnås gennem "det gode", levede liv. Gennem realisering af dyder som gavmildhed, ærlighed, mod, retfærdighed, ordholdenhed, og selvbeherskelse.

Når vi kan lide at læse sørgelige bøger, er vi altså tiltrukket af den mere komplicerede vej til lykken. Livet er ikke altid behageligt, men det er godt, for det gør os til hele mennesker.

Inspiration

En ubekræftet myte hævder, at forfatteren Ernest Hemingway engang som led i et væddemål, skrev en novelle på 6 ord, der indeholdt alle elementer i en sørgelig novelle:

"For sale. Baby shoes, never worn". ("Til salg. Babysko, aldrig brugt").

Nedenfor har vi samlet et lille udvalg af andre sikre tårepersere, samt en enkelt fagbog om, hvorfor mennesket er det eneste dyr, der lider under sorg og tristhed.

Bevægende litteratur

Bøger, der får tårer til at trille ned ad kinderne og klumpen i halsen til at vokse. Bøger, der får os til at gemme os under tæppet af spænding eller rulle os sammen af grin i sofahjørnet. Og bøger, der får os til at trække på smilebåndet, huske at verden er et skønt sted trods alle strabadserne. I ugerne 18-22 er vi i følelsernes vold og sætter spot på litteratur, der bevæger.

Inspiration