Bevægende litteratur: Overraskelse

03.05.21
Overraskelse

OVERRASKELSER kommer i alle former og størrelser. Fra den lille, eftertragtede plastikdims i Kinderæggets gule kapsel til vandskaden i kælderen, der har spredt sig som skimmelsvamp i hele huset.

Overraskelse er den følelse, vi får, når vi pludselig står over for noget uventet. Den er fysisk let at genkende hos den overraskede, som spærrer øjnene op og måske endda taber kæben. Overraskelse er vores hurtigste og korteste følelse. Dens formål er at få os til at reagere i en af to retninger: Enten med glæde eller en eller anden grad af frygt.

Overraskelse/forskrækkelse

På dansk har ordet overraskelse hovedsageligt en positiv klang. Det får os til at tænke på gaver og glædelige begivenheder. Den negative version af overraskelse kunne også kaldes forskrækkelse.

Vendepunkter

Litteratur er som oftest bygget op omkring en eller flere overraskelser. Forenklet taler man om noveller og romaners komposition som: BEGYNDELSE – VENDEPUNKT – SLUTNING. Vendepunktet er læserens overraskelse. Her sker der noget, som bliver afgørende for handlingen eller personernes videre udvikling, og som er krumtappen for, at historien ender et andet sted, end den begyndte.

Point of no return

Vendepunkter kan være både store og små. Og forekomme forskellige steder i handlingen. Én type vendepunkt kan være "point-of-no-return". Et sted i historien, hvor handling eller person slår ind på en bestemt retning, hvorfra det ikke er  muligt at vende tilbage. "Point-of-no-return" forekommer som regel i fortællingens første halvdel.

Et klassisk eksempel på et point-of-no-return er Hobitten, hvor den magelige Bilbo Sækker, bliver tvunget ud på sin rejse af troldmanden. Lån Hobitten her.

Plot-twist

En anden type vendepunkt, som i højere grad spiller på definitionen om en overraskelse er et "plot-twist". Her har forfatteren ladet os tro noget om, hvor historien ville hen. Og netop som man troede, man havde regnet det ud, tager historien en uventet drejning. Et "plot-twist" er ofte placeret sent inde i handlingen, fordi overraskelsen derved bliver større.

Et brilliant eksempel på et plot-twist finder du i den filmatiserede roman Shutter Island af Dennis Lehane. To politifolk sendes til en isoleret ø, hvor der ligger et hospital for kriminelle, for at finde en undvegen fange. Og så starter et spil med læserens forventninger ellers ... Lån Shutter Island her.

Plot-twists er det fortællergreb, vi ofte møder i krimi- og gysergenren.

Overraskende bøger

Ligesom det er umuligt at indøve de rette ansigtsfolder til at modtage gæster til sit eget surpriseparty, lige så ulogisk er det at anbefale bøger med et godt plot-twist. Alligevel har vi samlet nogle stykker nedenfor. Så håber vi, du bliver fanget af den gode historie, så du alligevel ender med at blive overrasket til sidst.

Bevægende litteratur

Bøger, der får tårer til at trille ned ad kinderne og klumpen i halsen til at vokse. Bøger, der får os til at gemme os under tæppet af spænding eller rulle os sammen af grin i sofahjørnet. Og bøger, der får os til at trække på smilebåndet, huske at verden er et skønt sted trods alle strabadserne. I ugerne 18-22 er vi i følelsernes vold og sætter spot på litteratur, der bevæger.

Inspiration