Begær og magt i en MeToo-tid

18.01.23
Litteraturen sparker både bagud og ind i nutidens debat om sexisme og magtmisbrug og retter en hård kritik af det seksualiserede blik på pigekroppen.

Den hastige hashtag-genererede strøm af også jeg-fortællinger kendetegner metoo-bølgen. De sociale mediers digitale drive har gjort det muligt at forene et verdensomspændende opgør mod sexisme i alle afskygninger. Bevægelsen har kastet lys på, at strukturel og kulturel nedgørelse af kvinder har eksisteret og eksisterer i et uhyggelig stort omfang, og et fælles råb om forandring i magtbalancen for alle køn runger i alle afkroge.

Også litteraturen er en stærk stemme i debatten og bidrager med rystende og grænseløse personlige historier om magtmisbrug og seksuel udnyttelse. Særligt asymmetrien i alder og magt skildres i flere romaner, hvor kvinder erindrer et problematisk forhold til en ældre mand i deres ungdom. Skammen er fulgt med gennem hele livet.

Læs artiklen: Unge piger møder ældre mænd – litteraturen sparker hårdt i metoo-debatten, hvor vi dykker ned i en række romaner, der udforsker grænserne mellem begær, leg og overgreb. Tendensen viser, at hændelser skildres med flertydighed og tvivl, men kritikken af det skævvredne magtforhold og undertrykkende blik på pigekroppen er ikke til at tage fejl af.

Læs hele Litteratursidens tema her

Se også Ny feministisk litteratur

Oprindeligt skrevet af Britta Riis Langdahl, Litteratursiden.

Inspiration