Beatrix Potter og Peter Kanin

03.03.22
Bliv klogere på Beatrix Potter og historien om Peter Kanin.

Mange børn og voksne kender til Peter Plys, den søde, lidt klodsede og eftertænksomme bjørn. En anden kendt bjørn er Paddington, en bjørn der altid vil det bedste, men ofte kommer galt afsted. Fælles for disse to bjørne er at de er skrevet af to mandlige britiske forfattere og er kendt verden over. Der er dog en anden britisk børnebogsforfatter, der er værd at stifte nærmere bekendtsskab med – Beatrix Potter, som er ophavskvinden til historierne om Peter Kanin. 

Historierne om Peter Kanin er fra 1902, altså en del år før både Peter Plys og Paddington så dagens lys. Beatrix var noget så utraditionelt som en 36-årig ugift kvinde, der gerne ville være forfatter, men som landet lå dengang, var det ikke nemt for hende at udleve den drøm. Men hun gav ikke op og da hun en septemberdag i 1893 skrev et brev til sin tidligere barnepiges barn, opfandt hun historien om de fire små kaninunger: Flopsy, Mopsy, Cottontail og Peter. 

Kampen for udgivelse

Beatrix reviderede i 1900 historien om kaninungerne og udgav den, for egne penge, for familie og venner i december 1901 og i 1902 fik hun den endelig udgivet på et forlag. Hendes sort-hvid illustrationer blev gengivet i farve og bogen ”The Tale of Peter Rabbit” blev en stor succes.

Populariteten af Peter Kanin og Beatrix’ andre bøger, var de smukke, livlige illustrationer, beskrivelserne af livet på landet og de kvaliteter hun gav sine karakterer. 

Læs eller genlæs de skønne historier om Peter Kanin eller nyd filmen "Mis Potter" om Beatrix Potters liv, spillet af Renée Zellweger.

Se "Miss Potter" på Filmstriben

Inspiration