Foto: Victoria Heath / Unsplash

Bag kostskolens mure

20.05.22
Den grimme side af kostskolelivet er ikke til at overse i nyhedsbilledet for tiden. I litteraturen findes et utal af bøger om kostskolelivet og skræmmende nok, er omdrejningspunktet for mange af dem psykisk og fysisk vold.

I lande som fx Storbritannien, hvor overklassen har en tradition for at sende deres børn på kostskole, har fiktion om emnet altid været populær. Men også i Skandinavien udkommer der flere og flere bøger, som foregår på kostskoler eller med kostskoleelever. 

I netop krimi- og spændingsgenrerne finder vi mange mord begået på kostskoler eller af kostskoleelever. Kostskolen som scene eller ramme i krimigenren er populær, fordi den både skildrer noget genkendeligt og samtidig noget, for de fleste, ukendt. Det er fascinerende at læse om de rige, unge mennesker og deres magtkampe og selvom vi som læsere ikke har gået på kostskole eller er en del af eliten, kan vi som regel relatere til de unges hverdagsudfordringer og problemer.

Syv små soldater

Tony Parsons har med ”Syv små soldater” skrevet en klassisk engelsk krimi, som stiller spørgsmålstegn ved, om man som voksen bør straffes for en forbrydelse man begik i sin ungdom. Syv gamle kostskolevenner bærer på en hemmelighed, men da én i vennekredsen bliver myrdet, roder kriminalbetjent Max Wolfe op i fortiden. Det er første bog om kriminalbetjent Max Wolfe, som ved siden af opklaringsarbejdet kæmper med at være en god alenefar.

Lån "Syv små soldater"

Blodoffer

Jesper Marcussens ”Blodoffer” skal du læse, hvis du holder af mordgåder blandet med spirituel og åndelig uhygge. Vi følger journalisten Thomas Berg, som ved et tilfælde bliver involveret i en kostskoleelevs forsvinden. Romanen er let læst og selvom vi både trækkes 25 år tilbage i tiden og vikles ind i en overtroisk gåde, er plottet let at følge.

Lån "Blodoffer"

Skolet til mord

En trettenårig dreng er blevet myrdet på en engelsk kostskole i Elizabeth Georges ”Skolet til mord”. Det er tredje selvstændige bind om detektivparret Lynley og Havers fra Scotland Yard. Som læser bliver vi draget ind i opklaringsarbejdet og opdager en brutal kultur på kostskolen. Det er en rigtig pageturner med en masse cliffhangere og hemmeligheder. 

Herunder har vi samlet flere bøger, der på hver sin måde berører de mørke sider af kostskolelivet.

Lån "Skolet til mord"

Skrevet af Anette for eReolen

Inspiration