10 hårdtslående bøger om rockere og bander

27.03.21
Når mennesker forlader et kriminelt miljø, opstår der tit et behov for at fortælle om, hvad man har været udsat for eller været en del af. Måske søger nogle omverdenens forståelse eller tilgivelse, og måske nærer nogle et ønske om afholde andre unge fra at søge mod en lovløs og farefuld tilværelse. Men at bryde med miljøet kan også have store konsekvenser, og alle de bøger, der bliver skrevet om erfaringerne fra et liv med kriminalitet, er ofte rige på drama og traumatiske begivenheder.

Her er 10 hårdstlående bøger om bandemiljøet for dig, der gerne vil have indsigt i en ellers lukket verden.

Historien bag Danmarks første store bandekrig

I den Cavlingprisvindende bog "Bullshit - fortællingen om en familie" fortælles historien om, hvordan rockergruppen Bullshit opstod og om den lange og blodige konflikt, de deltog som tabende part i. I begyndelsen var der flere grupper på hver side, men de endte som to sammentømrede grupper på hver sin side af konflikten. Den ene part blev til Hells Angels, og en del prominente navne med tilknytning dertil har skrevet bøger om deres liv, men Bullshits historie er ikke rigtig blevet fortalt før, og sikken en historie det er! 

Bullshit er en gennemarbejdet og spændende historie om mange af de mennesker, der var aktører omkring gruppen - både ofre og gerningsmænd - og et meget spændende stykke lokalhistorie om Københavns underverden i 70'erne og 80'erne. Den kan anbefales til alle, der elsker true crime og røverhistorier af den virkelige slags.

Bandekrig i 00'erne

Især siden 2008 har København, men også resten af Danmark, i stigende grad været plaget af konflikter i kriminelle miljøer, der bl.a. har ført til en del skyderier og drab. Den del af nyere tids kriminalhistorie kan man læse mere om i bogen "Bandekrig - blodbrødre og håndlangere".

Der er også flere gode insider-portrætter fra rockerverdenen, der kan læses, fx "Guldfuglen - i krig med AK81", "Kronvidnet - Hells Angels indefra" og "Bad Company - fire år i Bandidos". I de tre bøger fortælles livshistorierne fra personer, der har brudt med miljøet - men også vidnet mod tidligere såkaldte brødre. Særligt "Kronvidnet" kan anbefales af de tre, fordi den er ekstra velskrevet og har et højt detalje- og abstraktionsniveau og er meget spændende fortalt.

Skrevet af Rasmus Riiskjær, eReolens redaktion

Inspiration