Vi anbefaler: Dobbelte ruder af Halldóra Thoroddsen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
04.01.21
Alt det bedste fra islandsk litteratur er samlet i denne lille perle af en roman.

66-årige Halldóra Thoroddsen har med sin debutroman 'Dobbelte ruder' skrevet en smuk og poetisk fortælling.

Forfatteren modtog blandt andet Islandske Kvinders Litteraturpris og EU’s Litteraturpris for romanen.

Livsvisdom fra en stille hverdag

Hovedpersonen er en aldrende kvinde, som med sine mange refleksioner over det levede liv, formår at berige sin egen stille hverdag. Det gør hun ikke mindst via sine mange betragtninger af livet, der leves omkring hende.

”Erfaring er menneskenes løftestang. Hun genlæser tekster, hun har læst for mange år siden. Finder næring til frøene som tidligere var faldet i stenet jord. Nu får de en helt anden grobund. Det som før var fortabt i mørket, er pludselig indlysende og enkelt.”

Kærlighed i en sen alder

Da hun møder kærligheden i skikkelse af den pensionerede læge, Sverrir, skal hun først bearbejde sin egen, og siden sine børns modvilje, men som hun siger: ”Kærligheden adlyder ikke nogen”, ”Kærligheden næres og vokser af sig selv, hvis man ydmygt bøjer sig for den”.

Hun bøjer sig for kærligheden og får nogle oplevelser og indtryk, som beriger og forklarer hendes og Sverrirs sidste livsfaser.

Lille og stor roman

Den stilfærdige og poetiske lille roman er fyldt med refleksioner og betragtninger over det levede liv, og ikke mindst over livets værdier og komplekser. Hovedpersonen accepterer alderdommen, men anviser også dens muligheder.

Romanens forfatter døde desværre kort efter romanens udgivelse.
 

Inspiration