"Under livet" - en tegneserie om dit liv

16.01.23
I "Under livet" er dit liv et computerspil, men hvordan fungerer det lige?

Tænk, hvis dit liv var et computerspil, hvor alle valg blev truffet af et umage spillerteam bestående af fire egenrådige størrelser, der hver især var fuldstændigt ude af kontrol afhængigt af hvilket level de havde nået i spillet. 

Det er faktisk nøjagtig hvad der sker i ”Under livet”. 

Introduktion af spillere

Læseren bliver løbende introduceret for spillerne: Hjernen, hvis særlige kendetegn er overtænkning og vægelsind. Hjertet, som elsker uden forbehold. Livmoderen, som er besat er babyer og skruer alle følelser op på max. Og slutteligt – ja, pardon – fissen, som er usædvanligt målrettet og måske ikke altid foretager de mest langsigtede valg. 

Selve spillet går ud på, at spillerne skal gennemføre levels/livsstadier ved at foretage forskellige valg for hovedpersonen. F.eks. er livmoderen en dominerende spiller i level 3, som er puberteten, hvor den sørger for at opgradere hovedpersonens krop med strækmærker og menstruation. Mens hjertet viser muskler, når det endelig lykkes at nå level 7, som handler om barn og parforhold. 

Samarbejde

Undervejs lærer de fire spillere heldigvis at samarbejde, hvilket bl.a. er beskrevet enormt fint, når de unlocker et særligt mini-level, hvor de skal reparere en bro. Den ødelagte bro er et billede på parforholdet. Og så må spillerne ellers i gang med empati-tape, sex-skruemaskine og parterapi-skruer for at fixe broen.     

Vurdering

”Under livet” er en feministisk, sjov og anderledes tegneserie. Det kan måske umiddelbart lyde som et vældig kompliceret eller alt for skørt plot. Men det er godt fundet på at vise livet som et computerspil – og det hele giver mening, når man først læser den. Stregen er charmerende og de forskellige levels genkendelige og rørende. Idet hjernen, hjertet, livmoderen og fissen spiller sig igennem livet fra pubertet til alderdom, kan ”Under livet” henvende sig til et bredt publikum – uanset hvilket level man selv er nået til i sit eget computerspil. 
 

Inspiration