Til minde om en betingelsesløs kærlighed af Jonas Gardell

Roman. Den svenske multikunstner Jonas Gardell har skrevet en fin bog om sin opvækst, sin families opløsning og et præcist tidsbillede af Sverige i 1970’erne.

Jonas er yngste barn ud af fire i familien Gardell, hvor forældrene Bertil og Ingegärd i sluttresserne bekender sig til de nye strømninger i samfundet – frihed og ligestilling. Men Bertil og Ingegärds traditionelle, frikirkelige opdragelse klæber til dem, og Ingegärds drømme og udsigter til en strålende akademisk karriere drukner i hverdagens praktik og Bertils manglende vilje til at påtage sig sin del.

Fortællingen er ikke en biografi om Ingegärd, men Ingegärds personlighed er omdrejningspunktet i historien og i familien, hvor hendes evne til at omskrive alle problemer til nye og mere positive virkeligheder, er en nedarvet evne, som Ingegärd mestrer til perfektion og giver videre til sine børn.

Det er også historien om, hvordan moren Ingegärd som gammel bliver dement, og hvad det betyder for hendes voksne børn. Ingegärds tiltagende demens er beskrevet med stor solidaritet, men samtidig mærker man tydeligt, hvor store vanskeligheder hendes voksne børn har med at håndtere hendes mange vildfarelser.

Jonas Gardell er en fremragende fortæller, der mestrer kunsten at skrive på balancen mellem komedien og tragedien, så man ind i mellem ler med tårer i øjnene.

Inspiration