Slut med forbudt af Morten Svane m.fl.

Slut med forbudt af Morten Svane m.fl.

10.04.19
Faglitteratur: Morten Elsøe og Morten Svanes fagbog er et opgør med nutidens sundhedshysteri.

Morten Elsøe og Morten Svanes Slut med forbudt er et opgør med nutidens sundhedshysteri, der ifølge de to forfattere er ved at tage overhånd. I bogen diskuteres træning, vægttab, overvægt og de sociale mediers negative indflydelse på særligt unge kvinders fysiske selvbillede. Samtidig kaster Elsøe og Svane et kritisk blik på nogle af de strikse fødevarerestriktioner og -forbud, som i dag florerer i den danske sundhedssfære og har vundet stort indpas blandt landets livsstilseksperter og helseguruer. De strikse fødevarerestriktioner og -forbud har, ud over at bygge på misforståelser og misinformation, også vist sig at afføde psykiske lidelser såsom spiseforstyrrelser, stress og et generelt dårligt velvære.

Slut med regler og dårlig samvittighed
Bogen kommer i løbet af dens seks kapitler vidt omkring og dykker bl.a. ned i nogle af de sort-hvide kostråd og tvivlsomme slanketips, som Elsøe og Svane mener, gør større skade end gavn. På baggrund af videnskabelige fakta og en god portion sund fornuft søger de to forfattere at tegne et mere nuanceret billede af sundhedsbegrebet samt gøre op med de mange regler og den dårlige samvittighed, som mange i dag er underlagt. Derudover byder bogen på en lang række ahaoplevelser, når den f.eks. sætter spørgsmålstegn ved, om der i grunden findes decideret sunde og usunde fødevarer, hvilket efterlader en reflekterende og med et helt nyt syn på kost, ernæring og sundhed.

En velskreven og letforståelig fagbog
Selvom vi har med en fagbog at gøre, hvis indhold langt hen ad vejen bygger på undersøgelser og videnskabelige studier, har bogens forfattere alligevel formået at formulere deres synspunkter på en måde, som er let at forstå. Bogen er i det hele taget utrolig velskreven, og de mange finurlige ordvalg og farverige formuleringer kombineret med et flot layout gør Slut med forbudt til en både lærerig og fornøjelig læseoplevelse.

Inspiration