Roser og violer af Gry Kappel Jensen

Roser og violer af Gry Kappel Jensen

26.06.19
Ungdomsroman. Kostskole, magi, hekse, forelskelse og mord - det kan vi lide!

Jeg er pjattet med ungdomsromaner (og børnebøger) hvor der er et skoleelement i. Hvor man kan følge hovedpersonerne i en hverdag med undervisning, de timer de har, deres lærer og meget mere - ligesom man kan i Harry Potter. Det giver en utrolig dybde til historien at man er med i alle aspekter af hovedpersonernes hverdag og kan følge deres udvikling nøje. Det kan næsten også medføre at man ville ønske man selv gik på skolen - sådan har jeg i hvert fald haft det flere gange og nu har jeg det igen sådan.

Kostskolen og venskab

Rosenholm Kostskole lyder virkelig som et fascinerende sted at gå, hvor man både lærer om urter, ånde-, rune- og blodmagi. Jeg ville ønske der var flere beskrivelser af pigernes fag og undervisning, men det kan jeg jo håbe kommer i de næste bind. Vi snuser kun lige til hvad de bliver undervist i og hvordan deres skolegang er. Heldigvis sker der så meget andet og jeg var fuldstændig opslugt af historien.

Historien fortælles skiftevis af de fire piger og det giver et rigtig godt indblik i deres følelser og tanker. Vi hører om hvordan deres første indtryk af hinanden var, hvordan deres venskaber udvikler sig og vi lurer lidt om bag facaden og lærer at alle fire gemmer på hemmeligheder. Selvom pigerne er meget forskellige, er de også meget ens. Ingen af dem har følt at de har hørt til nogen steder, de er ensomme og prøver for alt i verden at beskytte dem selv. Heldigvis opdager de at det hjælper at have gode venner man kan støtte sig til, lære af og beskytte.

Mord

Udover skole, venskab og magielementer er der også et krimielement. Pigerne skal opklare et mord som er blevet begået på skolen år tilbage og for at kunne det, må de bruge deres nyfundne kræfter. Jeg kan godt afsløre at mordet ikke bliver opklaret i første bind og jeg er stadig på bar bund når det kommer til mistænkte. I og med at der er et krimiaspekt bliver historien automatisk en smule dyster og mørk, men det gør bestemt ikke noget. Jo mere historien skrider frem, jo mere kommer uhyggen krybende og der er fuldt blus på til sidst.

Vurdering

Jeg strøg igennem bogen og var meget opslugt af historien. Den er skrevet i et flydende sprog, så siderne vender nærmest sig selv og før jeg fik set mig om, var historien slut og jeg sad tilbage, sulten efter mere. Siden der er et krimielement og en ret dyster handling, vil jeg ikke anbefale den til børn under 14 år. Der er nogle ting der godt kan virke voldsomme eller følelser man måske ikke helt kan forstå. Derimod tror jeg at fans af "Ravnenes hvisken" og "Ravnedrengene" vil blive ret glade for "Roser og violer". Der er drama, spænding, forbudt kærlighed og jeg er fan!
 

Inspiration