Rengøring

Rengøring af Kim Fupz Aakeson

10.04.19
Sørgmunter ungdomsroman om at stå på egne ben tidligt i livet. Også en skøn læseoplevelse for voksne læsere!

Det handler om rengøringsmidler, tæsk og om at være sin egen lykkes smed i Kim Fupz Aakesons historie om forældreløse Cecilie, som i en ung alder må stå på egne ben og bide tænderne sammen, da livet ikke har givet hende de bedste betingelser. Det er sørgmunter socialrealisme, så det kan mærkes.

Cecilie er 17 år, forældreløs og bor sammen med kæresten Andy, der er noget ældre end hende. Andy ligger mest på sofaen og sover meget, efter at han har mistet en masse penge på et mislykket caféprojekt og i øvrigt også skylder nogle skumle typer penge. Så Cecilie forsørger dem begge ved at gøre rent hos folk for en hund i timen og agerer også Andys budbringer, når de skumle typer skal holdes hen.

Andy presser på for at få børn, men Cecilie vil gerne vente, så hun lyver og faker for at holde ham hen. Andy er typen, der ikke tåler modgang og har brug for en hel del bekræftelse, så der kan nemt ryge en lussing over spisebordet, eller værre endnu: et lag tæsk, hvis Cecilie virker trodsig eller ikke kommer med de rigtige svar.

Cecilie har en storesøster, Julie, som er lidt nede over bruddet med en kæreste. De har mistet forældrene i en ulykke og har kun hinanden. Cecilie må høre meget om Julies beklagelser og være den voksne, der yder moralsk støtte og hjælper med praktiske ting. I det hele taget må Cecilie lægge ryg og ører til meget i forhold til sine nærmeste.

Der synes ikke at være mange lyspunkter i Cecilies tilværelse, men alligevel forfalder hun ikke til selvmedlidenhed. Kim Fupz Aakeson formidler svære temaer om psykisk og fysisk vold i en nøgtern tone, hvor humoren titter frem mellem alvoren, f.eks. i scenen hos lægen, hvor Cecilie forklarer, at han skam ikke behøver at undersøge hende for barnløshed, men at hun blot var nødt til at få en tid hos ham, så hun kan lyve overbevisende over for kæresten. Og så er der den blå kjole, som søsteren har lånt og kneppet – undskyld udtrykket – så meget i, at den må til rens for at blive god igen. Under den ofte komiske tone lurer tragedien om de to søstres tab af forældrene, en historie, der ikke bliver fortalt. Sorgen er så fraværende i romanen, at det skriger til himlen.

Rengøring er en roman om at blive voksen før tid og være kørt fast i en livssituation, som er svær at komme ud af, når man ikke har de bedste kort på hånden. Heldigvis er Cecilie en fighter, som gør rent bord i mere end en forstand. Kim Fupz Aakeson er ferm til at beskrive mennesker og miljøer. Jeg kan godt se igennem fingre med den lige vel klichéfyldte karakteristik af Andy, for historien er medrivende og genkendelig i sin tematik af mennesker på kanten og deres problemer. Kim Fupz Aakeson er en forfatter, der forstår at skrive til alle generationer, og denne medrivende ungdomsroman kan læses af både unge og voksne.

Inspiration