Billede af bogen Regan Vest : demokratiets sidste bastion

Regan Vest : demokratiets sidste bastion

Om Danmarks bedst bevarede hemmelighed, bunkeren i Rold Skov, der i tilfælde af atomkrig skulle huse den danske regering, dens embedsmænd og landets regent.

Et kapitel i den kolde krigs historie

I 1963 startede man i dybeste hemmelighed opførelsen af en bunker 60 meter under jorden ved Røde Møllevej i Rold Skov. Byggeriet blev opført i henhold til Natos anbefalinger og strakte sig over 5 år. Håndværkere, ingeniører og arbejdsmænd vidste intet om, hvad bygningens formål var og kom kun i de dele af anlægget, hvor de havde arbejde at udføre.

Her fortælles historien om Regan Vest i tekst og billeder. Teksten giver baggrunden for byggeriet af det 5500 m2 store civile regeringsanlæg, som Regan Vest egentlig er. Men man hører også om, hvordan man forestillede sig, at hverdagen ville forme sig i tilfælde af indflytning, og om hvordan regeringsarbejdet rent praktisk kunne foregå.

Regan Vest blev heldigvis aldrig hverdag for embedsmænd og regering, kun for de opsynsfolk, der skulle sørge for, at alt var klar til brug i tilfælde af indflytning. Regan Vest var en del af beredskabet indtil 2012 og blev af Kulturstyrelsen fredet i 2014. Det er nu en del af Nordjyllands historiske Museum, og planen er, at der åbnes for publikum i oktober 2021.

Vurdering

Ved læsning af bogen træder man direkte ind i en ikke fjern fortid, men alligevel en helt anden tid med en helt anden opfattelse af ven og fjende end 2020’erne.

Sammen med teksten giver de velvalgte fotos af høj kvalitet med detaljer fra anlægget lige fra statsministerens og departementschefens køjeseng over indretningen af cafeteriaet med naturfotostater på væggene til det halvt skjulte beskedne indgangsparti et skarpt og præcist billede af tiden og anlægget.

Teksten opsummerer årsagen til bygningen af anlægget og de politiske forhold under den kolde krig. Både tekst og billeder gør bogen til en rigtig god reklame for det kommende lokale museum.

Inspiration