Populærmusik fra Vittula

06.05.21
En varm og humoristisk bog om Matti og vennen Niila, der vokser op i det yderste Nordsverige i 1960'erne og 1970'erne og drømmer om at spille rockmusik.

Vinterkulde, druk- og saunakonkurrencer, hårdt fysisk arbejde og kønsroller hugget i sten. Det er svensk-finske Tornedalen i 60’erne og 70’erne. Her klarer Matti sig igennem sin barndom og ungdom med sin fantasiverden, snarrådighed og nysgerrighed som effektivt forsvar. For Matti er knapsu – det værste man kan være som dreng – kvindagtig. Eller med faderens ord - en slapsvans.

Matti og vennen Niila, der på sin side kæmper med en voldelig far, oplever et vendepunkt, da de en dag sniger sig ind på storesøsters værelse for at lytte til Beatles plader. Musikken går direkte i blodet på dem og de aner, at der er forandring udefra på vej til Tornedalen – at der også vil blive plads til de drenge, de er. Da der kommer en ung musiklærer til byen, får deres musikdrømme liv.

Mikael Niemi kender Tornedalen som sin egen bukselomme. Han skriver med stor varme, et kæmpe glimt i øjet og med et sprog, der får en til at føle, at man er der - lige ved siden af Matti.

Musikken i romanen

Find musik med Beatles her

Find musik med Elvis Presley her

Læs & lyt - romaner med musik i

Litteratur og musik taler til vores følelser. Til forårets tema "Sammen i bevægelse" i ugerne 18-22 er vi i følelsernes vold og sætter spot på litteratur, der bevæger. Vi anbefaler romaner, hvori musik spiller en væsentlig rolle. Læs romanerne, sæt musikken på og oplev samklangen mellem litteraturen og musikken.

Inspiration