Og så drukner jeg af Ditte Wiese

Og så drukner jeg af Ditte Wiese

05.07.19
Ungdomsroman. Nok en af årets vigtigste ungdomsromaner - læs den!

Hvis du skal læse bare én realistisk ungdomsbog i år - så lad det være denne! Dette gælder både hvis du er ung og voksen. Alle burde læse den.

Ikke kun de unge som kan nikke genkendende til presset over at være god nok - hele tiden. Angsten for ikke at være god nok. Tvivlen om ens veninder og kæreste nu faktisk holder af en som man er. De søvnløse nætter hvor søvnen ikke vil indtræffe, selvom man forsøger alle meditations måder der er.

De voksne skal læse den for at få et bedre indblik i hvordan de unge lever. Hvilke tanker der går gennem deres hoveder og hvilke følelser de kæmper med. De voksne skal læse den for at forstå at de ikke behøver sætte krav til de unge - det klarer de udmærket selv!

12-tals pigerne

Dittes tidligere bog "Provinspis" var også barsk læsning, men denne krøb virkelig under huden på mig. Selv nu kan jeg få hjertebanken og næsten sved på panden når jeg tænker på de valg Josephine træffer og det pres hun lægger på sig selv. Det er ikke nemt at være studernede i dagens Danmark. da jeg gik på gymnasiet var det ikke så slemt, men jeg kan alligevel sagtens sætte mig ind i de ting hun tumler med. Samtidig med at hun skal være den perfekte studerende, skal hun også være den perfekte veninde, kæreste, datter og søster. Hun skal helst kunne overskue det hele. Hele tiden være på. Hele tiden være tilstede. Og det tvivler jeg virkelig på at man kan uden at det vil knække en. Det ville knække mig og det knækker også Josephine.

"Og så drukner jeg ..." er et utrolig nærværende, rørende og angstprovokerende indblik i nok det tidsrum i ens liv hvor der bliver stillet aller flest krav til en. Som gymnasiestuderende er du både ung og voksen. Der er hele tiden valg og beslutninger der skal tages og hvis man ikke træffer de rigtige har de indflydelse på hele ens liv. Der bliver krævet noget af en hele tiden. Man skal både fokusere på sit studie, men samtidig skal man også leve livet og give den gas. Jeg kan blive helt forpustet når jeg tænker på hvor fyldt Josephines kalender må være med ting hun skal nå - nærmest på alle tidspunkter af døgnet.

Vurdering

Jeg kan simpelthen ikke rose denne bog nok. Selvom min gymnasietid ikke var så præget af kampen for 12-tallerne, ville jeg stadig gerne have haft sådan en bog her da det var mig. Den viser at det altså er ok at sige fra. At man skal have lov til at trække vejret dybt. At det er ok ikke at tjekke Instagram og Snapchat hele tiden. Den perfekte kæreste findes ikke, ej heller den perfekte veninde. Vi har alle fejl og det skal der være plads til.

Den er vigtig. Den er velskrevet og medrivende. Den er et must read!
 

Inspiration