Og hver morgen bliver vejen hjem længere og længere

Af Anonym (ikke efterprøvet)
17.05.21
100 bøger på 100 sider. Mia anbefaler Fredrik Backmans roman "Og hver morgen bliver vejen hjem længere og længere" om alderdom og forholdet mellem børnebørn og bedsteforældre.

Skrevet af Mia Mortensen, Ordblidlitteratur

Noah har en tæt og kærlig relation til sin farfar. De nyder begge matematikkens forudsigelighed og nærer tiltro til det, man kan regne med – bogstaveligt talt. De sidder sammen på en bænk ved et lille torv, og farfar deler lystigt ud af fortællingerne om farmor, lærer Noah om universet, om hyacinterne og om at finde vej. ”Hans farfar sidder ved siden af og er selvfølgelig ekstremt gammel – så gammel efterhånden, at folk har givet op og ikke længere prædiker for ham om, at han skal begynde at opføre sig som en voksen. Så gammel, at det er for sent at blive voksen.”  

De taler om Noahs skolegang – om han opfører sig pænt, og om skolen ligeledes opfører sig ordentligt. Som svar til lærerens spørgsmål om, hvad Noah vil være, når han bliver stor, skriver han, at han i første omgang vil koncentrere sig om at være lille, og dernæst kan han blive gammel – men ikke voksen, fordi alle voksne er sure – ”det er kun børn og gamle, der griner”. Det gør Noah og hans farfar i hvert fald sammen.

Dette er en fortælling om glæden ved at lære fra sig og dermed føre sin viden videre i generationer. Det er ydermere en fortælling om hjernen som en ukendt matematisk ligning – et hemmeligt sted, som knap kan beskrives. Glæden ved livets oplevelser udtrykkes i farfarens tilbageglimt af sit passerende liv, men også i sproget og i Backmans velvalgte formuleringer. Det er en hjertevarm fortælling om voksende kærlighed, misforstået forhold far og søn imellem og en fortælling om at kunne grine, selv når hukommelsen svigter, og hjernen skrumper.

100 bøger på 100 sider

Mød Mia. Hun elsker skæve fortællinger og god litteratur – og så er hun for resten ordblind. Mia kontaktede os ved Aalborg Bibliotekerne med en rigtig god idé. Der er SÅ meget god litteratur i korte formater, men det kan være svært at finde det på bibliotekerne. Den kommende tid præsenterer vi derfor sammen med Mia god litteratur i korte formater her på hjemmesiden. Derudover skal I holde øje med Mia på Instagram: @Ordblidlitteratur.

Inspiration