Magisk fortælling fra 1800-tallets England

14.02.22
Historisk roman om to magikere og deres bedrifter.

Jonathan Strange & Mr. Norrell handler om forholdet imellem to magikere, der begge arbejder for at bringe magien tilbage til England.  Og det gør de så sandelig! - både ved at studere okkulte bøger og ved at tilkalde fairies - væsner med store magiske evner. Selvfølgelig viser det sig hurtigt, at det ikke er ufarligt at lege med magi. 

Urban fantasy

Romanen hører til en subgenre kaldet "urban fantasy," der er kendetegnet ved at foregå i nutiden (de sidste par hundrede år). Den er dermed ikke klassisk Fantasy (med stort F). Til gengæld er den heller ikke let at gruppere med Harry Potter, der ellers også forgår i nutiden. Harry Potter bøgerne rummer stadig et parallelunivers hvor hovedparten af handlingen udspiller sig.

Jonathan Strange & Mr. Norrell er nærmere et moderne folkeeventyr eller en hvad-nu-hvis-fortælling: magi er noget man kan lære sig selv ved at læse de rigtige bøger. Bogen er nærmest en blanding af fantasy, gotiske fortællinger (Frankenstein) og med et strejf af "Stormfulde højder."

Magi med stort M

Jonathan Strange & Mr. Norrell  er fabelagtigt skrevet. Spændingen og handlingen udfolder sig langsomt, men sikkert, og sprogblomsterne står i fuldt flor hele romanen igennem ("hans øjenbryn var to små fisk i et hav af ansigt"). Men særligt magien bliver virkelig fremstillet... magisk og forfatterens ideer om hvad magien kan udrette er både overraskende og fascinerende.

En fodnote

Endelig er det en bog for nørderne. Sjældent ser man en roman, der er så fuld af notehenvisninger og hvor noten sagtens kan fylde fire sider! I noterne udfolder forfatteren et dybere lag af fortællingen med beskrivelser af tidligere tiders magikere og deres bedrifter. Man fornemmer virkelig detaljegraden i den alternative virkelighed, som  forfatteren har opbygget.

Imponerende debutroman

Denne bog er en af de bedste romaner jeg har læst, men jeg er også særligt vild med fantasy, folketro og 1800-tallets klassikere, der alt sammen er kogt ned i denne historie. Bogen er på 1006 sider, men jeg nåede aldrig at kede mig og ville gladeligt læse en fortsættelse. En imponerende debutroman fra Susanna Clarke fra 2004 - og så har hun kun skrevet én bog siden - desværre.

Inspiration