Kvartet til tidens ende

06.05.21
Biografisk roman om den franske komponist og pianist Olivier Messiaen (1908-1992), der som krigsfange i en tysk arbejdslejr møder tre andre musikere og komponerer et værk under miserable forhold.

Begyndelsen af 2. Verdenskrig. En tysk krigsfangelejr. Blandt krigsfangerne er 4 musikere. En violinist, en cellist, en saxofonist og den senere legendariske franske komponist og organist, Olivier Messiaen. Messiaen vil komponere et værk for denne lidt utraditionelle besætning, og det bliver til ”Quatour pour la fin du temps”, ”Kvartet til tidens ende”, som skal opføres for fanger og ledelse i lejren. Tyskerne vil gerne vise Røde Kors og Verden, at de har humane forhold i krigsfangelejrene.

På skift følger vi de fire musikeres tankestrømme, deres drømme og mareridt i krigens vanvid, mens værkets otte satser bliver til. Messiaen er i sin musik inspireret af fuglenes sang. De synger ikke kun fordi det har et formål, men også fordi de kan.

Forfatteren fortæller med en intens nerve, som om han havde været der selv, en nerve som også findes i selve musikken. Læs romanen og lyt til værket. Begge dele er stærkt anbefalelsesværdige.

Læs & lyt - romaner med musik i

Litteratur og musik taler til vores følelser. Til forårets tema "Sammen i bevægelse" i ugerne 18-22 er vi i følelsernes vold og sætter spot på litteratur, der bevæger. Vi anbefaler romaner, hvori musik spiller en væsentlig rolle. Læs romanerne, sæt musikken på og oplev samklangen mellem litteraturen og musikken.

Inspiration