Billede af bogen Kærlig hilsen, Tove : breve til en forlægger af Tove Ditlevsen

Kærlig hilsen, Tove : breve til en forlægger af Tove Ditlevsen

19.06.20
Kærlig Hilsen, Tove er et overflødighedshorn af breve, hvori Tove Ditlevsen udpensler sit eget vanskelige liv, som kun Tove kan. Kan tilfredsstille selv den mest nysgerrige læser.

Det er næppe hverdagskost, at man på Gyldendals skønlitterære afdeling finder en samling af personlige breve skrevet af en stor dansk forfatter. 

Derfor er det ret sensationelt i sig selv, at en række genfundne breve Tove Ditlevsen skrev til sin redaktør i årene 1969-1975, nu er udgivet i bogform. Endnu mere sensationelt er det, at brevene går meget tæt på Ditlevsens problemfyldte liv i årene før sit selvmord. 

Mellem indlæggelser og tandpine

Hvert af brevene er skrevet til forlæggeren Mogens Knudsen, der i 1969 fik til opgave at være Ditlevsens redaktør, efter hun skiftede forlag fra Hasselbach til Gyldendal. En opgave, der viser sig at række langt ud over at hjælpe Tove med forfatterskabet.

Hurtigt bliver Mogens én af Ditlevsens fortrolige, hvor han indvies i hendes mange kvaler, og gentagne gange må komme hende til undsætning, så hun igen kan få ”ro om sit stakkels navn”. Heriblandt må Mogens stå klar med en håndsrækning ved Toves mange indlæggelser på Sct. Hans, skilsmissen fra Victor Andreasen, en skræntende økonomi og en tandpine.

Heldigvis for Tove så redder hun den hjem på at være netop Tove Ditlevsen, der ikke kun er en stor forfatter, men også en forrygende brevskriver med et stort sprogligt overskud.

Sårbarhed og humor

Brevene kredser ofte om svære emner, og bærer både en sårbarhed og en humor, der gør brevene til en bemærkelsesværdig læseoplevelse. Som når hun i sit afskedsbrev til sin tidligere forlægger, henkastet sammenligner sit forlagsskift med trangen til at skifte ægtefælle. Eller når hun forsøger at affeje en ægtefælles voldsomme udsagn om, at hun burde få stemmebåndet skåret over, ved at grinagtiggøre sig selv og give ham ret. 

Vurdering

Brevene i Kærlig hilsen, Tove bekræfter myten om Tove Ditlevsen, der trods sin tonstunge bagage stadig bevarer sin særlige stemme.

Som læser kommer man meget tæt på Tove Ditlevsen. Til tider også så tæt på, at man kan få en følelse af at snage i hendes privatliv.  Kan man overkomme den lidt skamfulde fornemmelse, så er Kærlig hilsen, Tove, så absolut for alle Tove Ditlevsen-interesserede.  
 

Inspiration