Billede af bogen Indtil vanvid, indtil døden af Kirsten Thorup

Indtil vanvid, indtil døden af Kirsten Thorup

18.06.20
Roman. Oplev krigens gru set fra hjemmefronten i München efteråret 1942.

Harriet er dybt ulykkelig. Hun har mistet sin mand på Østfronten sommeren 1942 og er nu alene med deres to små sønner. Hun er dobbelt alene, for som dansker har hun valgt at stå på tyskernes side i krigen.

Af kærlighed til sin mand og i en tilstand af chok afleverer hun drengene på et hjem og tager på en udmattende togrejse til München. Her kender hun en dansk kvinde, gift med en tysk højtstående nazist, som åbner sit hjem for Harriet.

Harriet fanges ind i den systematiske forråelse af børn og voksne, undertrykkelsen af slavearbejderne fra øst og byen, der bombes af de allierede. Samtidig kæmper hun med at opretholde en form for integritet midt i det vanvittige inferno. 

Klaustrofobisk og åndeløs

Kirsten Thorup er en af Danmarks mest berømmede forfattere og det står også lysende klart i denne roman. Hovedpersonen er modelleret over en virkelig person, som forfatteren har været tæt på, og Kirsten Thorup vidste at hun skulle nå at skrive historien, før hun ville blive for gammel. Det var ikke en rar roman at skrive, siger forfatteren i et interview hos Gyldendal, og det er også en klaustrofobisk og åndeløs oplevelse at være i Harriets tankestrøm, der udgør hele strukturen i bogen.

Temaerne undertrykkelse, forråelse, racisme og det de gør ved både undertrykkerne og de undertrykte går som en rød tråd igennem romanen. 
En interessant vinkel, som også kommer med i romanen, er Harriets fascination af gymnastikken og af sin tid på Gymnastikhøjskolen i Ollerup under forstanderen Niels Bukh, der åbent støttede Hitlers magtovertagelse i Tyskland.

Vurdering

Indtil vanvid, indtil døden er en roman, der brænder sig fast på nethinden og i hjertekammeret. Læs den for at få et sjældent indblik i krigen set fra kvindernes synsvinkel og læs den for at opleve Kirsten Thorups fantastiske evne til at skabe følelser med sit sprog. 

Inspiration