Gribende og realistisk roman om en ekstrem situation

01.08.22
Sommerlærer for en fornuftig 16-årig knægt på Maldiverne - ja tak. Strandet ene to på en øde ø – absolut ikke en del af planen.

Anna tøver ikke med at sige ja tak til sommerjobbet som privatlærer for den 16-årige TJ, der er ved at komme sig ovenpå en kræftsygdom og nu skal indhente det forsømte skolearbejde. Anna er træt af hverdagen i Chicago, så da feriejobbet er henlagt til Maldiverne, er det en oplagt chance for at lægge afstand til det ensformige lærerjob hjemme og det stivnede forhold til kæresten John, som kun er nummer tre over personer, hun gerne vil køres i lufthavnen af.

Fra galt til værre

På grund af arbejde og fester rejser Anna og TJ fra Chicago et par dage senere end resten af TJ´s familie, og problemerne starter næsten med det samme. Vejrproblemer, forsinkelser og rod i bookinger sender dem til slut med en lille vandflyver som de eneste to passagerer på den sidste flyvning mod deres endelige destination. Men en ulykke kommer sjældent alene, og flyet styrter ned. Anna og TJ redder sig i land på en ø, og så starter et helt andet og meget mere alvorligt eventyr for de to.

En 30-årig, en 16-årig og en øde ø

De to storbymennesker må nu forsøge sig som Robinson Crusoe på bedste vis. De to kommer heldigvis godt ud af det med hinanden – som TJ siger, så troede han ikke, at Anna var tredive, for hun er så nem at snakke med, og de arbejder godt sammen.

Oveni udfordringen med at få vand, mad og ly summer bekymringen for, at TJ´s kræftsygdom skal blusse op. Han er erklæret i bedring efter lymfekræft, men de har ingen garantier, og ingen adgang til lægehjælp. De kan også konstatere, at et tropisk klima både har sine fordele og ulemper. Ubemærket udvikles en form for trummerum midt i det ekstreme – for selv tilværelsen som strandet på en øde ø bliver hverdag – lige indtil det ikke er det mere…

Gennemført og gribende

Med ”Vores ø” har Tracy Garvis Graves formået at skrive en roman, der på trods af det ekstreme udgangspunkt - strandingen på en øde ø - som nemt kunne have gjort den karikeret, er meget realistisk og hænger virkeligt godt sammen. Den er nærværende, flot, ekstrem og nede på jorden, og man holder af Anna og TJ og hepper på dem hele vejen. Samtidig springer historien ikke over, hvor gærdet er lavest, men tager nogle helt reelle problemstillinger og fordomme op på en fin måde. Absolut en anbefaling værd.

Inspiration