Fuglene af Tarjei Vesaas

Fuglene af Tarjei Vesaas

08.04.19
Fuglene er en ægte nordisk klassiker, siger Ove Hesselbjerg Rasmussen, der havde valgt bogen til bogcaféen "Fugle".

Fuglene er skrevet af den norske forfatter Terjei Vesaas, som også fik Nobels Litteraturpris for den. Den er faktisk blevet nyoversat så sent som i 2017, så den foreligger i en dugfrisk version.

Mattis er det, man i gamle dage ville kalde sinke. I det lille norske landsbysamfund bliver han kaldt Tusten eller Tossen. Mattis bor med sin søster, Hege, på et lille sted nær skov og sø. Hans afhængighed af og hengivenhed for Hege går som en varm strøm gennem hele romanen.

Hun bliver ustandseligt konfronteret med Mattis' tanker og følelser – usikker som han er på alt, hvad han oplever. Hege forsørger dem begge ved at strikke trøjer, for det er så som så med Mattis' arbejdsevne. For når det endelig lykkes Hege at få ham at tage et lille daglejerjob, ja, så bliver det kun til så lidt.

For Mattis oplever verden på en intuitiv måde, som slet ikke går i spand med det at have et fast job. For Mattis får alting, selv de mindste ting, ja, måske især de mindste, betydning, og alting er fyldt af hemmelighedsfulde tegn.

Og nu til det med fuglene:
En aften oplever Mattis et sneppetræk over huset, og Mattis føler sig udvalgt, lykkelig, og den efterfølgende nat tager han sneppen med sig ind i sin drøm. Og Mattis er så opfyldt af sneppen, at han kommunikerer med den, sneppen skriver nemlig små breve til ham, med næb og kløer i sandet.

Og måske har mødet med sneppen virkelig en virkning, for en dag hvor Mattis er ude at fiske, strander han på en lillebitte ø i søen. To unge kvinder, som er på rotur i søen, Inger og Anna, ror ham tilbage til civilisationen. Hans konversation med pigerne gør ham lykkelig, fordi de accepterer ham, som han er, og snakker til ham som en ligemand. I resten af romanen fremstår roturen med pigerne som helt speciel for Mattis, de har rørt ved noget i ham.

En dag planter Hege en idé i ham, som hurtigt bliver til virkelighed. Hun siger til ham, at hvis der havde boet mennesker på den anden sige af søen, så kunne han have erhvervet sig som færgemand. Mattis tager straks idéen til sig: Han skal være færgemand.

Straks bliver den gamle båd gjort i stand, og den stolte Mattis begiver sig ud på sin første officielle tur som færgemand.

Og sandelig om ikke han imod alle odds har held med sig på den allerførste tur. En mand råber ham an inde fra bredden. Det ender med, at Mattis lover manden husly, så han tager ham med hjem til Hege. Manden, som hedder Jørgen og er skovhugger, ender med at finde sig rigtig godt til rette i det lille hjem, og Mattis opdager noget andet. Hege er glad.

Mattis er stadig opfyldt af hændelserne med sneppen og pigerne, men må erkende, at en ny virkelighed trænger sig på. De er nu tre i det lille hjem. Færgefarten går det sløjt med: Siden han roede Jørgen over søen, har der ingen kunder været, så Mattis kommer med Jørgen på arbejde som skovhugger. Mattis gør, hvad han kan, men det der med at arbejde fungerer aldrig helt for ham. Og en masse tanker trænger sig på – for hvad skal der blive af ham, når Hege og Jørgen nu er blevet et par?

En plan trænger sig på i Mattis' hoved.

Fuglene er en ægte klassiker!

Inspiration