Fremragende YA-thriller er også for voksne læsere

24.06.22
Er dette muligvis årets bedste bog? For læsere af thrillers og dem med interesse for det amerikanske oprindelige folks kultur og historie.

Hold nu helt ferie, for en vild læseoplevelse! Det hører til sjældenhederne at en bog fanger så meget, som "Firekeepers Datter" gjorde.

Indianere og amerikanere

Hovedpersonen Daunis Fontaine levede og åndede for ishockey. Hun lever for venskabet med Lily og den fremtid de to drømmer om at have sammen på college. Men drømmen om ishockey er væk og snart er resten af hendes liv omgivet af løgne og hemmeligheder der truer med at æde hende op.

Hun skal forsøge at hjælpe FBI med at opklare hvem der sælger stoffer i lokalsamfundet. Samtidig har Daunis sin egen agenda, hun vil nemlig også gerne opklare mordet på sin onkel.

Der er ikke mange bøger om indianere, men her kommer vi helt tæt på de folk der bor i Ojibwe-reservatet. Vi hører om deres stikke og tro. Samtidig hører vi om hvordan stammerne går i opløsning og kæmper for overlevelse i en verden af hvide menneskers penge, magt og indflydelse - ikke nødvendigvis til det bedre, vil jeg lige påpege.

De indianske traditioner, myter og overtro blandes sammen med moderne stikke, teknologi og frihedstrang. Midt i denne kamp står Daunis. Hun vil gerne hjælpe stammen, men samtidig også sig selv.

Drengepigen

Hun er en pige med ben i næsen. En drengepige, en der kæmper for dem hun elsker og som holder de gamle traditioner i hævd. Der ofres tobak og bedes bønner. Hun overholder sørgeperioderne og tror på de gamle overleveringer om fx “De Små”. Men samtidig bærer hun også nag. Hun holder fast i sine dårlige oplevelser og har svært ved at lade nogen komme ind bag facaden. For mig føles hun troværdig. For hvem, i en alder af 19 år, har ikke prøvet at få knust sit hjerte og nægtet at åbne det igen. Selvfølgelig lige indtil den rette kommer …

Det er en historie der kræver tålmodighed. Hvert ord, hvert spor og hver iagttagelse skal læses og forstås. Der er mange små spor undervejs. Historien bygges støt og roligt op, som en flod der løber gennem naturen, for til sidst at ende i et vandfald, hvor der ikke er nogen vej tilbage og man bare må følge med ud over kanten og håbe på det bedste. 

Vurdering

Er det måske årets bedste bog? Den har i hvert fald potentialet til at blive det. Det er en bog der langsomt, men roligt kryber under huden på læseren og efterlader en med virkelig store bookhangovers. 

For at nævne en lille dårlig ting, kan man godt efterlyse en ordliste til alle de indianske ord og udtryk der bliver brugt. Det er nemlig ikke altid de forklares når de nævnes. 

Men udover det, så er det virkelig en storslået oplevelse. Gør dig selv en tjeneste og læs den!

Inspiration