Før vi forsvinder : YA-noveller

Før vi forsvinder : YA-noveller

14.05.19
Novellesamling om identitetsproblemer, store forventninger, kærlighed der enten spirer eller forgår og venskaber.

Jeg synes det er rigtig fedt at der bliver udgivet så meget young adult af unge forfattere, der omhandler det som unge mennesker ofte tumler med: identitetsproblemer, store forventninger, kærlighed der enten spirer eller forgår og venskaber der smuldrer eller starter. Jeg kunne helt sikkert godt have brugt mange af disse historier da jeg selv gik med tanker om jeg var god nok, pæn nok, klog nok - i det hele taget bare nok.

Der er mange ungdsombøger der også tager disse emner op, men det gode ved novellesamlinger er, klart nok, at historierne er kortere og derfor hurtigere at finde tid til at læse, end en tyk roman. Især i en hverdag hvor der er sportsgrene der skal passes, lektier der skal læses, sociale medier der skal opdateres osv.

Jeg kan godt lide disse noveller fordi de er meget forskellige. Selvom mange af dem omhandler det samme, tankerne om ikke at være god nok og hvordan man kommer videre når man har mistet en man elsker, er de sat meget forskelligt op. Der er en fin blanding af pige- og drengefortællere. Så der noget for alle. Der er ikke nogen af dem der er for meget og urealistiske, hvilket er dejligt.

Historierne behandler deres respektive emner meget fint og flere af historierne giver læseren ondt i hjertet. De bliver holdt i et nærværende, levende og virkelighedstro sprog, som de unge vil kunne nikke genkendende til. De bliver ikke snakket ned til, men med og det tror jeg er vigtigt for at fange deres opmærksomhed.

Det er en fin samling over historier som beskriver unge mennesker på tidspunkter af deres liv hvor de er mest følsomme, mest sårbare og ofte mest ensomme. For hvor skal man hen efter gymnasiet, hvis man ikke har klaret sig så godt som man ville? Hvordan kommer man videre efter en vens død, især når man måske ikke var så tætte som man troede? Hvis man ikke lever op til skønheds idealerne og frygter at man ikke er værd at elske, hvordan lærer man så at elske sig selv?

Novellesamlingen "Før vi forsvinder" kan både læses som lystlæsning, men vil også kunne bruges i udskolingen, da den netop tager en emner op, som de unge vil kunne spejle sig i og der vil være mulighed for at få en god dialog stablet på benene!