Forsiden af Født til løb af Christopher McDougall

Er du født til løb?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.03.22
”Født til løb” af Christopher McDougall er bogen, der startede en revolution inden for løbetræning.

Christopher er en hobbymotionist, som løber 4-5 km et par gange om ugen, men han døjer med overbelastningsskader. Han går fra læge til læge, men allesteder får han at vide, at menneskekroppen simpelthen ikke er beregnet til at løbe så lange distancer.

Men så hører han om tarahumarafolket, som lever skjult i Mexicos bjerge. Her løber både mænd og kvinder fra forskellige landsbyer over 400 km i kapløb, der varer op til 2 dage. Og det helt uden løbeskader.

'Hvordan kan det være?', spørger Christopher sig selv, mens han rejser igennem Mexico på jagt efter Tarahumaraerne for finde ud af, hvad deres hemmeligheder er. Det, han blandt andet opdager, er, at de løber næsten barfodet, kun iført meget tynde sandaler.

Christopher McDougall konkluderer, at vores løbeskader skyldes, at vi bruger løbesko i stedet for at løbe i bare fødder, som naturen har designet os til. Løbeskoene får os til at ramme jorden hårdt med hælen frem for blødt med forfoden, hvilket man automatisk gør, når man tager skoene af.

Hvorfor er vi født til løb?

Da mennesket begyndte at løbe på to ben, blev vi betydeligt langsommere end næsten alle andre dyr på vores størrelse.

Men det, vi fik i stedet for hastighed, var udholdenhed. Det er nemlig meget mere effektivt at løbe lange distancer på 2 ben end på 4. Og derfor kan vi løbe lange distancer bedre end næsten ethvert andet dyr. Især på en varm dag.

Det gav mennesket mulighed for at bruge en hel ny jagtstrategi: Udholdenhedsjagten. Før mennesket opfandt spyddet, buen og pilen, løb vi efter vores byttedyr i middagsvarmen, indtil dyret kollapsede af udmattelse og hedeslag.

”Født til løb” giver inspiration til, hvordan vi kan vende tilbage til at bruge vores krop, som den er designet til.

Bogens fortælling

Men bogen er meget mere end et manifest imod løbesko. Det videnskabelige argument mod løbesko fylder faktisk kun et par kapitler. Resten er en gribende fortælling om, hvordan Christopher hjælper en gammel bokser, som kalder sig selv 'den hvide hest', med at organisere et ultramaratonløb gennem den mexicanske vildmark, hvor nogle af Amerikas bedste løbere stiller op mod de legendariske Tarahumara. Alt det, mens de gør deres bedste for ikke at blive opdaget af de farlige mexicanske narkokarteller, der har kontrol over området.

Indflydelse

Revolutionen i løbeverdenen, som denne bog har startet, er hvad nogle kalder for 'barfodsbevægelsen', som blandt andet refererer til populariteten af de minimalistiske løbesko, også betegnet som 'barfodssko', der lige netop er tykke nok til at beskytte ens fødder mod sten og glasskår.

Vil skifte til barfodssko, kræver det en dog en vis tilvænningsperiode.

Inspiration

Læs mere og lån bogen nedenfor. Her anbefaler vi desuden en række andre gode løbetræningsbøger

Inspiration