En regnbue af nye danske romaner

29.03.21
Et udvalg af de farvestrålende romaner, der lyste op for enden af regnbuen i et mørkt år. Fik du læst dem alle?

I 2020 regnede det ned over os med gode danske romaner. Hvis du stadig har nogle af dem til gode, så er her et lille udvalg af de stærke værker, der lyste op for enden af regnbuen i et langt mørkt år.

Et litterært livtag

Den danske skønlitteratur hævede stemmen i 2020. Flere af forfatterne tog livtag med tabuer og tog emner op til debat , der ellers ikke har været en del af skønlitteraturens stofområde længe. Samfundet fik et velplaceret los over skinnebenet af skønlitteraturen. Den litterære form blev udforsket og værkerne foldede sig ud i nye hybrider af genrer. 

Frit valg på alle hylder 

De mere traditionelle emner som kærlighed og familie fik et sprogligt twist, der slog gnister. Midt i de store globale kriser vi befinder os i er litteraturen stadig det sted vi kan gå hen og få perspektiv på verden og en mening med galskaben. Så pluk løs endelig af alle disse vilde værker både vores biblioteksreoler og på eReolens døgnkioskåbne hylder. 

Det bliver i familien

Olga Ravn: Mit arbejde
Anna er forfatter og nybagt mor. Moderskabet betyder, at Annas verden og rollerne i hjemmet forandrer sig. At være mor er et arbejde. Et arbejde Anna føler sig meget alene med. Det er et forgrenet værk, der består af korte fragmenter fra noter, dagbøger og fødselsjournal og episk lyrik. Romanen har 13 begyndelser, 28 fortsættelser, 9 slutninger og en stærk stemme, der har skabt debat om vilkårene for gravide og fødende i dagens Danmark. Olga Ravns hybridroman Mit arbejde er allerede blevet en nyklassiker.

Stine Askov: Katalog over katastrofer
Helles far har et katalog over alle de farer, som lurer overalt i 1980’ernes koldkrigs Danmark. Derfor træner han hver eneste dag Helle i at overleve enhver tænkelig katastrofe. Det er en gribende roman om en barsk opvækst med misforståelser og svigt, som trækker spor og vækker eftertanke. Men også fortællingen om det stærke sammenhold og særlige bånd, der er mellem far og datter.

Caroline Albertine Minor: Hummerens skjold
’Hummerens skjold’ er en fortælling om en splittet familie, hvor livet i nuet knyttes sammen med livet hinsides på en bemærkelsesmæssig måde. Budskabet står dog klart tilbage: det er, når vi er sårbare som mennesker og når livet byder på modgang, at vi udvikler os allermest.

Hedeselskabet af Malte Tellerup
Tre unge fra storbyen flytter til Vestjylland for at udleve drømmen om livet på landet i pagt med naturen. I fællesskab får de et hjem ud af den gamle gård. De daglige fysiske udfordringer er hårde og det er svært at bo i som en ny fdamilie i et åbent fællesskab. Romanen har meget smukke beskrivelser af naturen og den bliver fortalt med en smittende idealisme og optimisme. 

Kærlighedens smerte

Tine Høeg :Tour de Chambre
 Det er ti-året for Augusts død. Asta kastes ud i en lavine af minder, som fører os med tilbage til tiden med August og en fatal Tour de Chambre på kollegiet. Det særlige ved bogen er, at den er skrevet helt minimalistisk. Her er ikke ét overflødigt ord. Skrivestilen minder om sms'er og messengertråde. Det er en yderst personlig oplevelse at læse bogen, fordi man er helt med inde i det private og intime rum mellem venner.

Kristina Stoltz: Paradis først
’Paradis først’ er en rejse gennem tider, erindringer og bevidsthed. Kristina, vender tilbage til USA efter 25 år for at tilbringe en uge med sin store ungdomskærlighed, Marlon. Gensynet vækker mange minder, men husker vi altid tingene som de skete? Bogen er skrevet så fortid og nutid glider over i hinanden hele tiden. Nogle gange midt i en sætning. En meget smuk historie om en tabt kærlighed. 

Kirsten Thorup: Indtil vanvid, indtil døden
Under 2. verdenskrig mister danske Harriet sin mand  der kæmper for tyskerne på Østfronten. I dyb sorg efterlader hun sine to sønner på et børnehjem i Danmark og rejser med et fyldt tog til München i 1942. Hun skal bo ved mandens venner - en nazistisk officerfamilie. Bogen har ingen kapitler. Der er intet sted at holde en naturlig pause, hverken i krigen eller i læsningen.  Det gør det meget svært at lægge bogen fra sig og det gør det meget klaustrofobisk at læse den. Det er en usædvanlig vild historisk roman om vanvid og vold,  krig og kærlighed. 

Niviaq Korneliussen: Blomsterdalen
’Blomsterdalen’ er  en samtidsroman om eksistens, identitet, begær og homoseksualitet og ikke mindst om selvmord. Bogens jeg-fortæller er ung, forvirret og forelsket. og har en stærk længsel efter døden.  Blomsterdalen er et desperat opråb om de mange selvmord, der dagligt sker i Grønland. Lige nu og lige for øjnene af os - uden at vi vil se det. 

Når litteraturen udfordrer formen

Ida Holmegaard: Look
Smukke stoflige sanselige Look udforsker vores forhold til tøj og identitet på en virkelig original måde. I en række tekster undersøger forfatteren tøj, mode og tekstiler som kommunikation, sprog og materiale. det vi signalerer, når vi klæder os på, klæder os ud og skaber et look. Look handler også om hvor tøjet kommer fra, om nutidens tøjproduktion og overforbrug og om fortidens omhu og teknikker til reparationer af tøjet. Det er en anderledes bog om tøjets betydning i litteraturen, i kønsdebatten, i magtforhold og på arbejdsmarkedet. 

Caspar Eric: Jeg vil ikke tilbage. Digte fra dage med COVID-19
Højaktuelle corona-digte der beskriver livet før, under og efter lockdown i et intimt og samfundskritisk rum. Værket er en online logbog over foråret 2020, som starter med nedlukningen af Danmark og slutter ved at sommeren står for døren. Erics ord stadig er aktuelle, og beskrivelserne yderst rammende. Bogen vidner om en verden i opløsning – en verden, hvor alting er forandret og klar til genfortolkning. Men tør vi lade en ny verden genopstå eller vil vi bare genoptage den gamle verdens værdier? Det sætter Caspar Eric spørgsmålstegn ved og udråbstegn efter!

Coronamonologerne
I denne antologi samles teksterne bag Teater Republiques digitale teaterforestilling, Coronamonologerne. Teksterne er skrevet midt under nedlukningen af Danmark i foråret 2020, på et tidspunkt hvor chokket over en pludseligt ændret verden var helt friskt, og de er skrevet med hver forfatters særlige blik for både det groteske og det rørende i en hverdag med coronakarantæne. Sammen står teksterne som et dokument over en tid, som vi på én gang vil få svært ved at huske præcist, og aldrig vil glemme. Der både tid til dybe tanker og plads til høje grin. Vi fik i hvert fald liv en lidt trist søndag herhjemme, da jeg læste højt fraTine Høegs bidrag, der begynder med ordene: Her er stille. Klokken er ti minutter i syv. Jeg har slået min mand ihjel.

Inspiration